x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP Rewind 2017 - 2. dio: Radimo za autore!

Odjel članstva HDS ZAMP-a važan je kotačič funkcioniranja velikog sustava – sedam djelatnika Odjela zaduženo je za ukupno 371 redovnog člana i preko 9330 pridruženih članova Hrvatskog društva skladatelja. Još jednu godinu zaredom, uspješno su odgovarali na sve zahtjeve autora i nositelja prava koji su, pak, njihov rad ocijenili odličnim!

Kako to znamo?

Ove godine proveli smo anketu među 108 autora glazbenih djela (od kojih su 75 istovremeno i izvođači), a anketa je pokazala sljedeće: 82,05% članova zadovoljno je suradnjom s HDS ZAMP-om, a 69,42% njih smatra kako su pravodobno i pravovaljano informirani o poslovanju službe.

Više o provedenoj anketi saznajte na linku.

Uz svakodnevne offline kontakte, autorima je na raspolaganju i online usluga „Moj profil“ koja pruža bržu prijavu djela, uvid u specifikacije i detalje o izvedbama. Uslugu je u 2017. koristilo ukupno 2248 autora, a od 1. siječnja do danas prijavljeno je ukupno 6234 djela. Više o tom digitalnom produžetku Odjela članstva saznajte na linku.

Nedavne izmjene Zakona o autorskom i srodnim pravima donijele su nekoliko novina u funkcioniranje sustava kolektivne zaštite – evo što te izmjene znače za autore. Nije naodmet napomenuti da služba ZAMP svojim članovima pruža mogućnost besplatne pravne pomoći i savjetovanja, o čemu se autori mogu informirati također u Odjelu članstva.

I tijekom 2017. neumorno se radilo na promociji stvaralaštva naših članova. U suradnji sa CMC televizijom, nastavljena je nova sezona emisije „Moja pjesma“ u kojoj autori i glazbenici približavaju svoj kreativni proces javnosti i otkrivaju priče iza nastanka nekih od najvećih hitova posljednjih desetljeća. Emisije možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Rubrika sinkOpa webu HDS ZAMP-a ugostila je brojna zanimljiva autorska imena koja često prolaze ispod radara mainstream medija, a itekako imaju što za ispričati. Zanimljive intervjue možete pročitati na linku.

Na kraju, posebno smo ponosni na realizaciju kompilacije "Ženski glasovi Hrvatske 2018." u kojoj smo predstavili raskoš talenta naših članica, autorica koje u svoje glazbene mreže hvataju čarobne trenutke i stvaraju pjesmaricu naših života. O čemu se točno radi, čitajte u narednim nastavcima Rewinda...

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.