x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Akcija ˝Stop krivotvorinama i piratstvu˝ educirala i zabavila Rovinj

U Rovinju je u srijedu 3. srpnja održana cjelodnevna akcija ˝Stop krivotvorinama i piratstvu˝, zajednički pothvat nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva (Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat) kao i udruga HDS ZAMP, ZAPRAF, IHG, HUZIP, BSA, BOA, HGU, DHFR, APAW i drugih. 

Rovinj je peta postaja na putu ove velike nacionalne akcije, dosad održane u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Uz edukativni karakter, svrha joj je i uputiti građane kako se mogu zaštititi, kome se obratiti pomoć, ali i podići razinu svijesti o važnosti poštivanja industrijskog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno stvaralaštvo. 

Katja Šare, tajnica kabineta ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ugodno je iznenađena interesom za akciju i njezina popratna zbivanja: „Posebnost akcije u Rovinju je i predstava za najmlađe „Tko je to izumio“ teatra Tirena koja govori o 25 hrvatskih izuma bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv. Lijepo je primljena i od djece i od njihovih roditelja. Građani i brojni gosti Rovinja cijelog su se dana mogli informirati o opasnostima krivotvorenih proizvoda i piratstva, naučiti prepoznati krivotvorene proizvode i ujedno osvojiti zanimljive nagrade. Drago nam je što su pokazali tako velik interes.“ 

Ninoslav Babić i njegove kolege iz Carinske uprave RH cijeli su dan odgovarali na pitanja prolaznika, dodatno potaknuta Hrvatske u Europsku uniju. „To je novi izazov i više posla za nas. U Hrvatskoj trenutno štitimo oko 220 nositelja prava, a u EU ih ima oko 700. Europsko iskustvo pokazuje da krivotvoritelji uvijek smatraju da je nova država članica najslabija karika pa će vjerojatno nastojati i hrvatske ulazne točke, kao što su luka Ploče ili luka Rijeka, koristiti za ulaz krivotvorina. No mi smo spremni pa vjerujem da će im se to obiti o glavu,“ rekao je Babić. 

Glazbenici i udruge koje brinu o poštivanju njihovih prava posebno su osjetljivi na problem piratstva. Zato su nastupi grupa Radio Aktiv, Šajeta i Gustafi bili prožeti i njihovim izjavama kojima su građanima objašnjavali da poštivanjem prava kreativaca omogućuju da dobiju naknadu za svoj rad.  Edi Maružin iz Gustafa kaže: „Poštivanje autorskih prava je jedan od elementarnih uvjeta da se stvaralaštvo nastavi. Mnogi će reći da su glazbenici plaćeni za koncertne nastupe i da je to dovoljno ali to je samo dio našeg rada.  Autorstvo i zaštita autorskih prava su sljedeća stepenica. Nije mi jasno zašto to još uvijek treba tumačiti – ali očito treba.“ 

Mladi članovi pulsko-zagrebačkog benda Radio Aktiv, Korado Vidulin i Branimir Čubrilo kažu: „Glazbeni servisi pristupačni cijenom počeli su stizati na naše tržište. To je dobra vijest i nešto prema čemu treba težiti. Naravno da nam je drago kad netko kupi naš album, bilo na internetu ili CD-u: to je znak podrške mladim glazbenicima. Nakon dugog truda uloženog u skladanje pjesama, sviranje i izdavanje albuma, to svima nama puno znači i potiče nas da radimo dalje i bolje.“ 

Da je kreativni rad itekako vrijedan, pokazala je oduševljena rovinjska publika koja se uz besplatan koncert navečer odlično zabavljala uz brojne hitove triju bendova. Organizatori akcije se nadaju da su posjetitelji akcije kući sa sobom ponijeli i bolje razumijevanje problema i opasnosti koje krivotvoreni i piratski proizvodi predstavljaju državnom proračunu a time, posredno, i njima samima.

Akcija je startala još 2010. u Zagrebu, da bi u 2011. i 2012. doživjela svoja proširena izdanja po svim većim hrvatskim gradovima (OsijekRijekaSplit). 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.