x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Autori pod motom „Stvarati-Spajati-Poštovati“

Više od 700 autora iz raznih kreativnih industrijskih grana iz cijeloga svijeta sastalo se u utorak 4. lipnja na četvrtom bijenalnom Svjetskom sastanku kreativnih industrija u američkoj prijestolnici, Washingtonu. Skup koji je prethodno održavan pod imenom World Copyright Summit od ove godine ima novo  ime, World Creators Summit.  Pod motom Stvarati – Spajati – Poštovati (Create – Connect – Respect) svjetski će autori - kreativci i predstavnici udruga koje štite njihova prava raspravljati o budućnosti autorskog prava, kreativnih zajednica i industrije zabave u digitalnoj ekonomiji. 

Kroz dva dana će svjetski  autori - skladatelji, redatelji, filmaši, slikari, fotografi, pisci, pjesnici, scenaristi, kipari i drugi kreativci iz više od 50 zemalja čuti izlaganja više od 140 govornika. Osnovne teme summita su stvaranje i unovčivanje kreativnih djela u digitalnoj eri; njegovanje održivog okruženja za kreativni sektor;  podrška inovacijama i digitalnom rastu uz nova rješenja koja razvijaju udruge za kolektivno ostvarivanje prava;  povezivanje s tvorcima političkih akata kako bi i oni podržali digitalni razvoj kreativnog sektora te pronalaženje pravog omjera između zaštite kreativnih djela i korisničkih prava na pristup istima. 

Iz svoje osobne perspektive o tome će govoriti i brojna slavna i utjecajna svjetska imena: francuski pionir elektronske glazbe Jean‐Michel Jarre  pričat će o važnoj ulozi skladatelja u debatama o autorskom pravu. Najavljeno je da će pozvati  još više umjetnika da jasnije i glasnije istupaju za svoja prava, poštivanje njihova rada, pravičnu naknadu i slobodu stvaranja. 

Predstavnici HDS-a na ovoj konferenciji  će svjetskim kolegama predstaviti kako se u Hrvatskoj „stvara, spaja i poštuje“ kad je riječ o intelektualnim vlasništvu i autorskom pravu. Svjetski summit organizirao je CISAC – Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja, koja okuplja autorska društva s područja glazbe, književnosti, likovnih umjetnosti i filma iz više od 90 zemalja. Član ove međunarodne organizacije je i HDS ZAMP. Njegov direktor Nenad Marčec u istoj organizaciji predsjeda Europskom vijeću koje okuplja sva društva s područja Europe i koordinira njihov rad.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.