Autori pod motom „Stvarati-Spajati-Poštovati“

Više od 700 autora iz raznih kreativnih industrijskih grana iz cijeloga svijeta sastalo se u utorak 4. lipnja na četvrtom bijenalnom Svjetskom sastanku kreativnih industrija u američkoj prijestolnici, Washingtonu. Skup koji je prethodno održavan pod imenom World Copyright Summit od ove godine ima novo  ime, World Creators Summit.  Pod motom Stvarati – Spajati – Poštovati (Create – Connect – Respect) svjetski će autori - kreativci i predstavnici udruga koje štite njihova prava raspravljati o budućnosti autorskog prava, kreativnih zajednica i industrije zabave u digitalnoj ekonomiji. 

Kroz dva dana će svjetski  autori - skladatelji, redatelji, filmaši, slikari, fotografi, pisci, pjesnici, scenaristi, kipari i drugi kreativci iz više od 50 zemalja čuti izlaganja više od 140 govornika. Osnovne teme summita su stvaranje i unovčivanje kreativnih djela u digitalnoj eri; njegovanje održivog okruženja za kreativni sektor;  podrška inovacijama i digitalnom rastu uz nova rješenja koja razvijaju udruge za kolektivno ostvarivanje prava;  povezivanje s tvorcima političkih akata kako bi i oni podržali digitalni razvoj kreativnog sektora te pronalaženje pravog omjera između zaštite kreativnih djela i korisničkih prava na pristup istima. 

Iz svoje osobne perspektive o tome će govoriti i brojna slavna i utjecajna svjetska imena: francuski pionir elektronske glazbe Jean‐Michel Jarre  pričat će o važnoj ulozi skladatelja u debatama o autorskom pravu. Najavljeno je da će pozvati  još više umjetnika da jasnije i glasnije istupaju za svoja prava, poštivanje njihova rada, pravičnu naknadu i slobodu stvaranja. 

Predstavnici HDS-a na ovoj konferenciji  će svjetskim kolegama predstaviti kako se u Hrvatskoj „stvara, spaja i poštuje“ kad je riječ o intelektualnim vlasništvu i autorskom pravu. Svjetski summit organizirao je CISAC – Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja, koja okuplja autorska društva s područja glazbe, književnosti, likovnih umjetnosti i filma iz više od 90 zemalja. Član ove međunarodne organizacije je i HDS ZAMP. Njegov direktor Nenad Marčec u istoj organizaciji predsjeda Europskom vijeću koje okuplja sva društva s područja Europe i koordinira njihov rad.