x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Studija Ekonomskog instituta o ugovoru HRT-a i HDS ZAMP-a

HDS ZAMP je od Ekonomskog instituta Zagreb zatražio izradu studije  „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za autorsko pravo za Hrvatsku radioteleviziju" budući da su proteklih mjeseci  neki članovi Nadzornog odbora HRT-a, kao i dio javnosti, ocijenili spornim zaključenje "novog" ugovora između HRT-a i HDS ZAMP-a.
Najviše se osporavala visina naknade od 67 milijuna kuna za 3 godine i insinuiralo o pritiscima da se prihvati za HRT nepovoljan ugovor.

Kako bismo otklonili sumnje u poslovnu opravdanost zaključenog ugovora, a pri tom potpuno sigurni u ispravne analize, vođene pregovore i korektno ponuđen ugovor HRT-u, zatražili smo od Ekonomskog instituta Zagreb izradu navedene studije. Autorice studije pristupile su ocjeni visine naknade na tri različita načina.
Prvo, usporedbom tarifa europskih zemalja, drugo, usporedbom troškova izdvajanja za autorska prava javnih radija i televizija u odnosu na ukupne troškove te, treće, direktnim vještačenjem udjela glazbe u programima HRT-a. Sve tri vrste analize dale su isti rezultat:  naknada koju je HRT ugovorio s HDS ZAMP-om značajno je niža od europskog prosjeka, odnosno u poslovnom smislu - u korist je HRT-a.  

Citiramo zadnji pasus izvršnog sažetka studije: "Na temelju sveukupne analize izvršene u studiji možemo stoga zaključiti da je prosječna tarifa za televizijski program HRT niža za 48 posto od europskog prosjeka te ju je moguće povećati do razine od 2,5 posto jer bi se ona tada približila prosječnoj vrijednosti tarife vrijednostima u ostalim europskim zemljama. Istovremeno,"Prosječna tarifa za radijski program HRT niža je za 24 posto od europskog prosjeka i moguće ju je povećati do razine od 4,07 posto, kako bi se ona uskladila s prosječnom vrijednosti tarife u europskim zemljama."

Ističemo: HDS ZAMP rezultate ove studije ne tumači i ne objavljuje s ciljem izmjene postojećih ugovornih odredbi s kojima je u ovom trenutku zadovoljan; samo napominjemo da je ovime na najvišem stručnom nivou potvrđena  opravdanost zaključenog ugovora i činjenica da je on, kao što smo od početka i tvrdili, povoljan i za HRT.

Kompletnu studiju pogledajte i preuzmite ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.