x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Predstavljamo brošuru "Kreativna Hrvatska"

Ususret Svjetskom danu intelektualnog vlasništva i skorašnjem Summitu kulturnih i kreativnih industrija, u izdanju stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, predstavljamo brošuru „Kreativna Hrvatska = gospodarska snaga“.

U suradnji s partnerima: HUP Koordinacijom kreativnih i kulturnih industrija i Hrvatskim klasterom konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija (HKKKKI), brošura je namijenjena razumijevanju gospodarskog potencijala kreativnih industrija i njihovom utjecaju na zapošljavanje, rast i razvoj.

Glazba, film, književnost, slikarstvo i druge umjetnosti, uz neospornu kulturnu vrijednost, posjeduju i onu gospodarsku koju je Europska Unija već prepoznala, a sada je red i na hrvatskim političkim čimbenicima.

„Kreativnost je jedini obnovljivi izvor koji stvara dodanu vrijednost. Ona definira i pitanje identiteta: ono što nas čini posebnima ne može se „outsourceati“ tj. izdvojiti iz Kine. Europska Unija prepoznala je važnost i potencijal sektora kulturnih i kreativnih industrija. Nadam se da će ga prepoznati i Hrvatska. Sustav autorskih prava i intelektualnog vlasništva nužan je za razvoj i održivost kulturnih i kreativnih industrija jer te industrije počivaju upravo na njemu“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Brošura izdvaja nekoliko glavnih poruka usmjerenih na donositelje političkih odluka, ali i najširu javnost:

  • Prava intelektualnog vlasništva su od vitalnog značaja za gospodarski razvoj!
  • Jača zaštita intelektualnog vlasništva i autorskog prava omogućit će povrat ulaganja!
  • Hrvatski kreativci žele jaču političku podršku kulturnim i kreativnim industrijama!
  • Smanjenje ilegalnog poslovanja na Internetu nužno je za razvoj ove gospodarske grane!

Ovo izdanje najava je posebne studije „Kreativna Hrvatska“ koja bi trebala dati realnu sliku kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj, a čiji će prvi rezultati biti predstavljeni na Summitu kulturnih i kreativnih industrija u zagrebačkom MSU, 21. i 22. svibnja 2015. godine.

Cijela brošura „Kreativna Hrvatska = gospodarska snaga“ može se pogledati i preuzeti ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.