x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Google Play Music u Zagrebu se predstavio regionalnim društvima

HDS ZAMP je bio domaćin 10. sastanka regionalnih društava za kolektivno ostvarivanje i zaštitu autorskih muzičkih prava, na kojemu je predstavljen digitalni glazbeni servis Google Play Music.

Njegov direktor za međunarodna glazbena partnerstva Sami Valkonen i voditeljica glazbenih partnerstava za regiju EMEA Victoria Campoamor objasnili su okupljenim predstavnicima društava SAZAS (Slovenija), AMUS (Bosna i Hercegovina), SOKOJ (Srbija), PAM CG (Crna gora) i ZAMP Makedonija princip rada servisa  koji će u sljedećim mjesecima zaživjeti u Hrvatskoj a potom i u ostalim zemljama regije.

„Dolazak ovog i skori dolazak drugih globalnih digitalnih servisa poput Spotifya i Rdioa, uz već postojeći Deezer, pridonijet će kvalitetnijoj ponudi legalne glazbe po pristupačnim cijenama na jednostavan način. To ono na čemu već dugo radimo i za što smo od predstavnika Google Playa dobili komplimente zbog brzine i efikasnosti našeg Odjela medija i novih tehnologija u izradi ugovora,“ komentirao je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. „Ovo znači obilje cijenom pristupačnih izbora zbog kojeg će, vjerujemo, do kraja 2014. piratiziranje zaštićenog autorskog sadržaja biti teži i mukotrpniji, naravno i nezakonit i nepošten put do glazbe svih žanrova. To je odlična vijest za sve ljubitelje glazbe ali i za naše članove, skladatelje i nositelje prava, u čije ćemo ime potpisati ove ugovore i ostvarivati prava.“

Digitalni servis Google Play Music s hrvatskim sučeljem bi, prema najavama, trebao biti dostupan već do kraja prve polovice 2014. Pred HDS ZAMP-om ali i svim društvima u regiji je odluka i zahtjevan zadatak obrade golemih količina podataka koja će ovaj i slični servisi dostavljati. To je, uz izmjene koje za društva u zemljama članicama EU ali i izvan nje, donosi Europska direktiva o kolektivnom ostvarivanju prava, bila glavna tema sastanka.

Na fotografiji s lijeva na desno: Thomas Breslin, Sami Valkonen (Google Play); Nenad Marčec (glavni direktor HDS ZAMP); Victoria Campoamor (Google Play); Darko Staničić, Mario Vukoja (Odjel medija i novih tehnologija HDS ZAMP)

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.