Google Play Music u Zagrebu se predstavio regionalnim društvima

HDS ZAMP je bio domaćin 10. sastanka regionalnih društava za kolektivno ostvarivanje i zaštitu autorskih muzičkih prava, na kojemu je predstavljen digitalni glazbeni servis Google Play Music.

Njegov direktor za međunarodna glazbena partnerstva Sami Valkonen i voditeljica glazbenih partnerstava za regiju EMEA Victoria Campoamor objasnili su okupljenim predstavnicima društava SAZAS (Slovenija), AMUS (Bosna i Hercegovina), SOKOJ (Srbija), PAM CG (Crna gora) i ZAMP Makedonija princip rada servisa  koji će u sljedećim mjesecima zaživjeti u Hrvatskoj a potom i u ostalim zemljama regije.

„Dolazak ovog i skori dolazak drugih globalnih digitalnih servisa poput Spotifya i Rdioa, uz već postojeći Deezer, pridonijet će kvalitetnijoj ponudi legalne glazbe po pristupačnim cijenama na jednostavan način. To ono na čemu već dugo radimo i za što smo od predstavnika Google Playa dobili komplimente zbog brzine i efikasnosti našeg Odjela medija i novih tehnologija u izradi ugovora,“ komentirao je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. „Ovo znači obilje cijenom pristupačnih izbora zbog kojeg će, vjerujemo, do kraja 2014. piratiziranje zaštićenog autorskog sadržaja biti teži i mukotrpniji, naravno i nezakonit i nepošten put do glazbe svih žanrova. To je odlična vijest za sve ljubitelje glazbe ali i za naše članove, skladatelje i nositelje prava, u čije ćemo ime potpisati ove ugovore i ostvarivati prava.“

Digitalni servis Google Play Music s hrvatskim sučeljem bi, prema najavama, trebao biti dostupan već do kraja prve polovice 2014. Pred HDS ZAMP-om ali i svim društvima u regiji je odluka i zahtjevan zadatak obrade golemih količina podataka koja će ovaj i slični servisi dostavljati. To je, uz izmjene koje za društva u zemljama članicama EU ali i izvan nje, donosi Europska direktiva o kolektivnom ostvarivanju prava, bila glavna tema sastanka.

Na fotografiji s lijeva na desno: Thomas Breslin, Sami Valkonen (Google Play); Nenad Marčec (glavni direktor HDS ZAMP); Victoria Campoamor (Google Play); Darko Staničić, Mario Vukoja (Odjel medija i novih tehnologija HDS ZAMP)