x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Pozivnica za okrugli stol: "Intelektualno vlasništvo u gaming industriji“

HDS ZAMP partner je niza okruglih stolova o intelektualnom vlasništvu u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog Studija Intelektualno vlasništvo. Druga diskusija pod nazivom "Intelektualno vlasništvo u gaming industriji" održat će se u srijedu, 17. svibnja 2023. godine u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14Sudjelovanje na okruglom stolu je besplatno, uz prethodnu najavu na intelektualno.vlasnistvo@unizg.hr 

Uvodne riječi:
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić.

Sudionici:
Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija
Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti
Mirko Sužnjević, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva
Aleksandar Gavrilović, Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara / Gamechuck
Stevica Kuharski, Fill Rouge Capital
Andrej Kovačević, Exordium Games
Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo
Nenad Marčec, glavni direktor stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja

Moderatorica: Ida Prester

Žele li proizvođači računalnih igara da autorsko pravo radi za njih?

Rast gaming industrije u Hrvatskoj je zapanjujući i pokazuje tendenciju daljnjeg razvoja. Događa li se to prebrzo i prati li pravna regulativa intelektualnog vlasništva potrebe ovog tržišta?

Postoji li zadovoljavajući pravni okvir u području intelektualnog vlasništva koji ispunjava potrebe stvaratelja i publike?

Postoji li svijest o važnosti intelektualnog vlasništva za gaming industriju među samim stvarateljima i obraćaju li dovoljno pažnje na pravne aspekte svojih djelovanja?

 • Saznajemo kako se hrvatska gaming industrija kao jedna od najbrže rastućih uklapa u zakonske okvire zaštite autorskih prava i srodnih prava te drugih prava intelektualnog vlasništva;

• Promatramo koliko akteri gaming industrije poznaju postupke zaštite i druge pravne aspekte, a osobito ugovore kojima se reguliraju međusobni odnosi dionika unutar industrije kao i odnosi s korisnicima;

• Istražujemo međusobne odnose developera, izdavača i distributera te postoji li neravnoteža položaja ulagača i startupova zbog neinformiranosti kreativaca u području intelektualnog vlasništva.

Ove su teme važne za autore i glazbenike u gaming industriji - glazba puno pridonosi (ne)uspjehu igara.

Prvi okrugli stol održan je u ožujku 2023. s temom Kreativne industrije na internetu . Njime se željela istaknuti važnost intelektualnog vlasništva i educirati javnost o nužnosti zaštite autorskog prava i poštivanju stvarateljskog rada. 

 


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.