x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Dorotea Pavlinić dobitnica HDS-ove stipendije „Rudolf i Margita Matz“

Temeljem želje izražene u oporuci i rješenja o nasljeđivanju, Hrvatsko društvo skladatelja (dalje: HDS) raspolaže sredstvima od tantijema skladatelja Rudolfa Matza i supruge, pijanistice Margite Matz.

Na Natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda “Rudolf i Margita Matz” koji je bio raspisan 9. siječnja 2023. i otvoren do 27. siječnja 2023. godine u propisanom roku pristiglo je 5 prijava.

Tročlano stručno povjerenstvo koje su činili Sanda Majurec, Tibor Szirovicza i akademik Zoran Juranić (predsjednik)  pregledalo je sve materijale i zamolbe koje su pristigle za Natječaj i zauzelo stajalište da se s obzirom na kvalitetu pristiglih prijava iznos sredstava koja se mogu dodijeliti ovim Natječajem u 2023. godini u iznosu od 2.700,00 EUR dodijeli samo jednom kandidatu, jer smatra da će se jedino na takav način moći ostvariti cilj i svrha raspisanog Natječaja, a to je poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo iznimno talentiranom mladom autoru na njegovom putu i odluci u odabiru poziva profesionalnog skladatelja. Dodjeljivanjem stimulacije moći će realizirati i zaokružiti projekte predložene u svojoj zamolbi uključujući i nastavak školovanja i usavršavanja.

Stručno povjerenstvo je razmatrajući sve pristigle zamolbe, nakon duge i opširne diskusije ustvrdilo da su priloženi radovi Dorotee Pavlinić najcjelovitiji i najbogatiji u svom obimu i izričaju, te da njezino stvaralaštvo pokazuje najviše potencijala u daljnjem razvoju, pa je slijedom gore navedenog odlučilo dodijeliti joj stimulaciju u iznosu od 2.700,00 EUR.

S obzirom da se na natječaj javilo i drugih mladih autora gotovo podjednake kvalitete, Stručno povjerenstvo je zaključilo da treba pozvati kandidate koji ove godine nisu dobili stimulaciju da se svakako prijave iduće godine.

Izvor: HDS

Rudolf i Margita
Foto "Tonka", Zagreb, oko 1935.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.