x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP na Danima HURIN-a: partnerstvo autora i radijskih urednika

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja bila je partner ovogodišnjih Dana Hrvatske udruge radijskih nakladnika HURIN koji su se 18. i 19. listopada održali u Termama Sveti Martin.

Uz sabor HURIN-a i teme vezane uz radio, tehnologiju i medijsku pismenost, utorak poslijepodne bio je rezerviran i za dva događanja HDS ZAMP-a – prezentacija „Stanje u kreativnoj i kulturnoj industriji prije i poslije Covida“ bila je prilika za još jedan osvrt na nedavno objavljenu studiju Ekonomskog instituta Zagreb. Predstavljajući rezultate istraživanja, savjetnik za komunikacije HDS ZAMP-a, Milan Majerović-Stilinović, istaknuo je kako se pandemijska kriza najozbiljnije odrazila na glazbenike i njihove prihode te nemogućnost normalnog poslovanja. „Ipak, tijekom protekle dvije godine, još jednom smo se mogli uvjeriti u značaj i ulogu sustava kolektivnog ostvarivanja prava koji je bar donekle amortizirao gubitak prihoda autora i glazbenika“, istaknuo je Majerović-Stilinović pritom posebno naglasivši i zahvalivši glazbenim urednicima koji su tijekom ovog perioda pojačano puštali glazbu hrvatskih autora te na taj način posredno pomogli njima i njihovim obiteljima.

Nakon prezentacije, uslijedila je panel diskusija pod nazivom „Vrijedi li radijsko emitiranje?“ na kojoj su sudjelovali glazbeni autori i članovi HDS-a Ivan Dečak (Vatra), Tomislav Mihac Kovačic (Ogenj) i Nikola Bosilj (Mejaši). Trojica su autora ponudili vlastito iskustvo uloge radija u njihovim karijerama kao i poglede na hrvatski radijski pejzaž u 2022. Bilo je zanimljivo čuti što misle o radijskim formatima i „uskim grlima“ radijskog etera, uredničkim odabirima vs. anketama koje formiraju program kao i određenim kompromisima koji su potrebni kako bi pjesma što bolje prošla u eteru. Također, autori su istaknuli potrebu za boljim i širim dijalogom glazbenog i radijskog sektora budući da su „ribe koje plivaju istom akvariju“ glazbene industrije te međusobna održivost ovisi o kvalitetnoj suradnji i razumijevanju.

Ranije na skupu istaknuto je kako glazba čini 70 posto radijskog programa te predstavlja sadržaj koji profilira identitet radio postaje. Radijski i glazbeni urednici prepoznali su pjesme kao svoju temeljnu „sirovinu“, a glazbenici i njihove udruge prepoznaju radijske postaje kao partnere unutar glazbene industrije. Kontinuirane suradnje i dijalozi poput ovog na Danima HURIN-a neobično su važni za boljitak i razvoj cjelokupne glazbene i medijske industrije.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.