x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poštena naknada na digitalnom tržištu za europske autore još je tek daleko obećanje

Europski savez skladatelja i tekstopisaca ECSA, kojeg je i HDS član, objavio je osvrt na Konferenciju o implementaciji europske Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu koju je prošli mjesec organizirao u suradnji s europskim udruženjima književnika, redatelja i scenarista. Glavno pitanje kojim se konferencija bavila, godinu dana nakon isteka roka za implementaciju spomenute direktive, jest što ona zapravo donosi autorima i što znači za dosadašnju nepoštenu ugovornu praksu?
Spomenuta Direktiva u nacionalna zakonodavstva sporo se implementira pa je i „primjerena i razmjerna naknada“ za europske autore još je tek daleko obećanje. Konferenciju je otvorila predsjednica Vijeća europskih pisaca Nina George koja je kroz svoje osobno iskustvo opisala nezavidan položaj u kojem se danas autori nalaze kada je riječ o digitalnom tržištu.
Panel rasprave na konferenciji bavile su se trenutačnim prijenosom članaka 18. do 23. Direktive EU-a o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu iz 2019. u nacionalna zakonodavstva zemalja – članica. Govornici su u raspravi posebno govorili o nepoštenim ugovornim praksama na digitalnom tržištu za autore djela, kolektivnom ugovaranju naknada, jednokratnom otkupu i važnosti snažnih autorskih udruženja u borbi za prava autora.
Izneseni su i konkretni prijedlozi koraka za poboljšanje ugovornog položaja autora i sprječavanje ugovora o otkupu.

ECSA-in osvrt na konferenciju pročitajte ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.