x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Rap School s više od 5 milijuna pregleda na mrežama

Projekt RAP School koji smo s ciljem educiranja mladih o autorskom pravu i intelektualnom radu pokrenuli s 24 sata i Joomboosom bio je u prosincu 2021. najgledaniji talent show u regiji sa zasad ukupno ostvarenih više od 5 milijuna pregleda na platformi YouTube i mrežama Facebook, Instagram i TikTok.
Pri razmišljanju o prijavi projekta za natječaj Ureda europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) s kojim smo i ranije surađivali, ovaj smo put željeli na inovativan način što većem broju mladih približiti važnost kreativnosti, originalnosti i autorskih prava, pogotovo u glazbi. Za partnerstvo smo se zato obratili nakladniku 24 sata i njihovoj platformi Joomboos te u suradnji s njima projekt prijavili na natječaj, a u jesen 2021. startao je Rap School, uzbudljiva i edukativna potraga za novim glazbenim reperskim talentima. Zadatak odabira finalista i pronalaska najboiljeg mladog repera imali su poznati hrvatski reperi i naši članovi Fil TilenMarin Ivanović Stoka i Hiljson Mandela.

Inovativnost u promociji autorskog prava kroz ovaj edukacijski talent show, u kojem su i kandidati ali i publika, osim o repanju, učili i o autorskim pravima u glazbi, važnosti kreativnosti i originalnosti u stvaranju glazbe odmah je privukla pažnju ciljane mlađe publike. Nešto starijoj publici Rap School predstavili smo na našoj MAKK konferenciji.

Posebno nam je drago da su mladi glazbenici u showu imali priliku čuti puno savjeta koji će im pomoći u razvoju njihove karijere, poštivanju vlastitog ali i tuđega autorskog rada.
Podsjetimo, Fil Tilen, Marin Ivanović Stoka i Hiljson Mandela među prijavljenim i odabranim kandidatima pronašli su najboljeg mladog repera, Frana Halužana. Hale je prema njehovoj ocijeni pokazao "dovoljno hrabrosti, taman drskosti i dovoljno veliku želju" da postane nova nada na hip hop sceni u Hrvatskoj.

Sve epizode Rap School-a možete pogledati na Joomboosovim kanalima, a nam je drago da smo i na ovaj način mladim generacijama približili važnost kreativnog stvaranja, autorstva i onoga što autorima omogućava da od svojeg rada žive – autorskog prava.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.