Rap School s više od 5 milijuna pregleda na mrežama

Projekt RAP School koji smo s ciljem educiranja mladih o autorskom pravu i intelektualnom radu pokrenuli s 24 sata i Joomboosom bio je u prosincu 2021. najgledaniji talent show u regiji sa zasad ukupno ostvarenih više od 5 milijuna pregleda na platformi YouTube i mrežama Facebook, Instagram i TikTok.
Pri razmišljanju o prijavi projekta za natječaj Ureda europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) s kojim smo i ranije surađivali, ovaj smo put željeli na inovativan način što većem broju mladih približiti važnost kreativnosti, originalnosti i autorskih prava, pogotovo u glazbi. Za partnerstvo smo se zato obratili nakladniku 24 sata i njihovoj platformi Joomboos te u suradnji s njima projekt prijavili na natječaj, a u jesen 2021. startao je Rap School, uzbudljiva i edukativna potraga za novim glazbenim reperskim talentima. Zadatak odabira finalista i pronalaska najboiljeg mladog repera imali su poznati hrvatski reperi i naši članovi Fil TilenMarin Ivanović Stoka i Hiljson Mandela.

Inovativnost u promociji autorskog prava kroz ovaj edukacijski talent show, u kojem su i kandidati ali i publika, osim o repanju, učili i o autorskim pravima u glazbi, važnosti kreativnosti i originalnosti u stvaranju glazbe odmah je privukla pažnju ciljane mlađe publike. Nešto starijoj publici Rap School predstavili smo na našoj MAKK konferenciji.

Posebno nam je drago da su mladi glazbenici u showu imali priliku čuti puno savjeta koji će im pomoći u razvoju njihove karijere, poštivanju vlastitog ali i tuđega autorskog rada.
Podsjetimo, Fil Tilen, Marin Ivanović Stoka i Hiljson Mandela među prijavljenim i odabranim kandidatima pronašli su najboljeg mladog repera, Frana Halužana. Hale je prema njehovoj ocijeni pokazao "dovoljno hrabrosti, taman drskosti i dovoljno veliku želju" da postane nova nada na hip hop sceni u Hrvatskoj.

Sve epizode Rap School-a možete pogledati na Joomboosovim kanalima, a nam je drago da smo i na ovaj način mladim generacijama približili važnost kreativnog stvaranja, autorstva i onoga što autorima omogućava da od svojeg rada žive – autorskog prava.