x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Obnova europskog gospodarstva kroz kulturne i kreativne industrije

Na nedavnoj konferenciji „Obnova Europe kulturom – gdje smo?“ toj su inicijativi uz kreativce potporu dali i mnogi europski dužnosnici i predstavnici država članica, među kojima i naša ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar financija Zdravko Marić, te pozvali na ambiciozne politike i financijsku potporu kulturnim i kreativnim industrijama.

Inicijativu „Obnova Europe kulturom“ pokrenulo je Europsko udruženje autorskih društava GESAC, čiji je član i HDS ZAMP, a ona se zalaže za prepoznavanje kulturnih i kreativnih industrija kao gospodarskog sektora na koji bi EU trebala staviti fokus u gospodarskom oporavku. Inicijativa ima sve veću potporu u Brusselesu i zemljama članicama kao i u Hrvatskoj. Naime, prije pandemije COVID-19 ovaj gospodarski sektor predstavljao je 4,4% BDP-a EU, bio vodeći sektor s obzirom na zaposlenost i otvaranje novih radnih mjesta, a rastao je brže od prosjeka EU. Inicijativa „Obnova Europe kulturom“ stoga traži masovno javno financiranje i promicanje privatnih ulaganja, čvrst pravni okvir za stvaranje uvjeta potrebnih za revitalizaciju kreativne ekonomije i osiguravanje njezina dugoročnog rasta te iskorištavanje snage KKI i individualnih kreativnih talenata za pokretanje društvenog napretka.

Preliminarni rezultati studije Ekonomskog instituta Zagreb o kulturnim i kreativnim industrijama u Hrvatskoj također ukazuju na njihovu snagu i otpornost kao i mogućnost brzog oporavka s prelijevajućim efektom na druge grane gospodarstva. Stoga i raduje da je u potpori ovome sektoru Hrvatska svijetli primjer u EU, te da kulturni i kreativni sektor na razini EU ima potporu hrvatskih dužnosnika.

Pod pokroviteljstvom pionira elektronske glazbe Jean-Michela Jarrea, u raspravi na posebnom online događaju sudjelovali su predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, europski povjerenici Thierry Breton i Mariya Gabriel, zastupnici u Europskom parlamentu te ministri država, među kojima je i ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek, te stručnjaci iz kulturnog sektora. Fokus je bio na utvrđivanju stanja te predstavljanju vizije za budućnost kroz ponovno otvaranje kulturnih prostora i poduzeća, oporavku sektora i uspostavljanju ravnoteže digitalnog tržišta.

Konferencija je održana u vrijeme kada zakonodavci EU-a rade na propisima koji bi trebali unijeti više pravednosti na jedinstveno digitalno tržište, a države članice počinju provoditi svoje nacionalne planove oporavka, boreći se paralelno s novim valovima pandemije.

VIDEO GESAC

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.