x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Pratite od 14h: Gdje smo? - obnova Europe kulturom

Europski dužnosnici i predstavnici država članica okupit će se danas u 14 sati na hibridnoj konferenciji „Obnova Europe kulturom – gdje smo?“ s ciljem pozivanja na ambiciozne politike i financijsku potporu kulturnim i kreativnim industrijama. Konferenciji, u organizaciji Europskog udruženja autorskih društava GESAC čiji je član i HDS ZAMP, možete pristupiti putem linka.

Pod pokroviteljstvom pionira elektronske glazbe Jean-Michela Jarrea, na online događaju sudjelovat će i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, europski povjerenici Thierry Breton i Mariya Gabriel, zastupnici u Europskom parlamentu te ministri država, među kojima je i ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek. Njima će se pridružiti i stručnjaci iz kulturnog sektora kako bi međusobno razmijenili mišljenja i dali podršku inicijativi “Obnova Europe kulturom”.

Uz razmjenu informacija i mišljenja o dosadašnjem napretku u oporavku kulturnog sektora, konferencija će izvijestiti o stanju na terenu i predstaviti vizije za budućnost. Fokus će biti i na ponovnom otvaranju kulturnih prostora i poduzeća, oporavku sektora i uspostavljanju ravnoteže digitalnog tržišta. Konferencija dolazi u vrijeme kada zakonodavci EU-a rade na propisima koji bi trebali unijeti više pravednosti na jedinstveno digitalno tržište, a države članice počinju provoditi svoje nacionalne planove oporavka, boreći se paralelno s novim valovima pandemije.

Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovat će u raspravi o novim pravilima na jedinstvenom digitalnom tržištu, nakon što je prošlog tjedna na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK najavila novi niz potpora dionicima kulturnog i kreativnog gospodarskog sektora.

Potporu ovoj inicijativi dao je i hrvatski ministar financija Zdravko Marić istaknuvši kako je Hrvatska prepoznala potencijal i snagu ovog gospodarskog sektora koji pozitivno utječe i na druge grane gospodarstva: „Kulturne i kreativne industrije jedan su od jačih i zasigurno jedan od najbrže rastućih sektora europske ekonomije. One stvaraju veliki broj radnih mjesta istovremeno potičući gospodarsku aktivnost kako na regionalnoj tako i na lokalnoj razini te su jako usko povezane s brojnim drugim sektorima gospodarstva, prije svega uz turizam, ugostiteljstvo, digitalno društvo. Kako ih mi kao Vlada i Ministarstvo financija vidimo, mislim da smo najbolje pokazali u protekle dvije godine u borbi protiv negativnih posljedica korona krize. Različitim mjerama smo prepoznali i važnost, ali i specifičnost kulturnih i kreativnih industrija. Mislim da na tom tragu treba nastaviti i dalje, prije svega učiniti sve što je moguće da se određena ograničenja i prepreke uklanjaju, ali isto tako i učiniti sve da se stvara jedan horizontalni, konstruktivni, dio koji će poticati daljnja ulaganja u kulturne i kreativne industrije. 

Pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre istaknuo je: “Kriza je najteže pogodila kulturni sektor. Neposredna i ciljana podrška ključna je za ovaj sektor jer utječe na sve, od vodećih umjetnika do novih talenata. Pandemija je ubrzala digitalnu transformaciju, pokazavši da naš politički i zakonodavni okvir nije potpuno spreman za to. Kako bi se osigurala istaknutost europskog sadržaja i europskih vrijednosti na današnjem digitalnom tržištu i metasvemiru sutrašnjice, Europa treba biti vodeća u postavljanju pravila i načela za pravednost, transparentnost i odgovornost.

Gernot Graninger, predsjednik krovnog europskog udruženja društava autora GESAC-a ovom je prilikom kazao da su i na razini EU kulturne i kreativne industrije prepoznate kao one koje mogu voditi gospodarsku obnovu EU: “Uz ciljanu podršku i potrebne političke akcije da oživimo kulturni sektor, možemo zajedno obnoviti Europu. Nastavit ćemo kao GESAC pratiti provedbu proračuna za oporavak, koordinirano ponovno otvaranje događaja uživo, transpoziciju Direktive o autorskim pravima i usvajanje smislenijeg i ambicioznijeg okvira propisa o novim pravilima ponašanja internetskih posrednika i platformi", izjavio je.

Događaj kojem možete pristupiti putem linka organizira GESAC (authorsociety.eu), u suradnji s europarlamentarcem Christianom Ehlerom i Federacijom europskih izdavača knjiga (FEP).

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.