Pratite od 14h: Gdje smo? - obnova Europe kulturom

Europski dužnosnici i predstavnici država članica okupit će se danas u 14 sati na hibridnoj konferenciji „Obnova Europe kulturom – gdje smo?“ s ciljem pozivanja na ambiciozne politike i financijsku potporu kulturnim i kreativnim industrijama. Konferenciji, u organizaciji Europskog udruženja autorskih društava GESAC čiji je član i HDS ZAMP, možete pristupiti putem linka.

Pod pokroviteljstvom pionira elektronske glazbe Jean-Michela Jarrea, na online događaju sudjelovat će i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, europski povjerenici Thierry Breton i Mariya Gabriel, zastupnici u Europskom parlamentu te ministri država, među kojima je i ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek. Njima će se pridružiti i stručnjaci iz kulturnog sektora kako bi međusobno razmijenili mišljenja i dali podršku inicijativi “Obnova Europe kulturom”.

Uz razmjenu informacija i mišljenja o dosadašnjem napretku u oporavku kulturnog sektora, konferencija će izvijestiti o stanju na terenu i predstaviti vizije za budućnost. Fokus će biti i na ponovnom otvaranju kulturnih prostora i poduzeća, oporavku sektora i uspostavljanju ravnoteže digitalnog tržišta. Konferencija dolazi u vrijeme kada zakonodavci EU-a rade na propisima koji bi trebali unijeti više pravednosti na jedinstveno digitalno tržište, a države članice počinju provoditi svoje nacionalne planove oporavka, boreći se paralelno s novim valovima pandemije.

Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovat će u raspravi o novim pravilima na jedinstvenom digitalnom tržištu, nakon što je prošlog tjedna na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK najavila novi niz potpora dionicima kulturnog i kreativnog gospodarskog sektora.

Potporu ovoj inicijativi dao je i hrvatski ministar financija Zdravko Marić istaknuvši kako je Hrvatska prepoznala potencijal i snagu ovog gospodarskog sektora koji pozitivno utječe i na druge grane gospodarstva: „Kulturne i kreativne industrije jedan su od jačih i zasigurno jedan od najbrže rastućih sektora europske ekonomije. One stvaraju veliki broj radnih mjesta istovremeno potičući gospodarsku aktivnost kako na regionalnoj tako i na lokalnoj razini te su jako usko povezane s brojnim drugim sektorima gospodarstva, prije svega uz turizam, ugostiteljstvo, digitalno društvo. Kako ih mi kao Vlada i Ministarstvo financija vidimo, mislim da smo najbolje pokazali u protekle dvije godine u borbi protiv negativnih posljedica korona krize. Različitim mjerama smo prepoznali i važnost, ali i specifičnost kulturnih i kreativnih industrija. Mislim da na tom tragu treba nastaviti i dalje, prije svega učiniti sve što je moguće da se određena ograničenja i prepreke uklanjaju, ali isto tako i učiniti sve da se stvara jedan horizontalni, konstruktivni, dio koji će poticati daljnja ulaganja u kulturne i kreativne industrije. 

Pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre istaknuo je: “Kriza je najteže pogodila kulturni sektor. Neposredna i ciljana podrška ključna je za ovaj sektor jer utječe na sve, od vodećih umjetnika do novih talenata. Pandemija je ubrzala digitalnu transformaciju, pokazavši da naš politički i zakonodavni okvir nije potpuno spreman za to. Kako bi se osigurala istaknutost europskog sadržaja i europskih vrijednosti na današnjem digitalnom tržištu i metasvemiru sutrašnjice, Europa treba biti vodeća u postavljanju pravila i načela za pravednost, transparentnost i odgovornost.

Gernot Graninger, predsjednik krovnog europskog udruženja društava autora GESAC-a ovom je prilikom kazao da su i na razini EU kulturne i kreativne industrije prepoznate kao one koje mogu voditi gospodarsku obnovu EU: “Uz ciljanu podršku i potrebne političke akcije da oživimo kulturni sektor, možemo zajedno obnoviti Europu. Nastavit ćemo kao GESAC pratiti provedbu proračuna za oporavak, koordinirano ponovno otvaranje događaja uživo, transpoziciju Direktive o autorskim pravima i usvajanje smislenijeg i ambicioznijeg okvira propisa o novim pravilima ponašanja internetskih posrednika i platformi", izjavio je.

Događaj kojem možete pristupiti putem linka organizira GESAC (authorsociety.eu), u suradnji s europarlamentarcem Christianom Ehlerom i Federacijom europskih izdavača knjiga (FEP).