x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Vaša glazba, vaša budućnost – zamke jednokratnog otkupa autorskih prava

Zamislite situaciju kojoj je autor napisao glazbu za uspješan film ili seriju koji ruše sve rekorde gledanosti. Soundtrack je hit, servisi poput Amazona, HBO-a i Netflixa produciraju i prvu i sve sljedeće sezone, otimaju se za digitalnu distribuciju pa i kino-prikazivanje...

Međutim, autor je s producentom filma potpisao ugovor kojim je za svoj rad isplaćen jednokratnim iznosom odričući se pritom svih autorskih prava na skladbe u budućnosti. Od tog iznosa autor će pokriti produkcijske troškove, studio, glazbenike i orkestar, a i sam će na kraju vjerojatno zaraditi. No, koliko je ta zarada – dugoročno pametan potez?

Ono što je autor mogao zaraditi od autorskih prava, emitiranja na TV-u i streaming servisima u godinama i desetljećima koja slijede deseterostruko je više od jednokratnog iznosa koji mu je isplaćen, no povratka više nema – ubuduće će to ići velikoj platformi koja je financirala cijelu produkciju...

Riječ je o sve češćoj praksi tzv. jednokratnog otkupa prava („copyright buyout“) po kojoj autori velikim servisima ugovorno prodaju svoja glazbena prava za jednokratni iznos. Ovu praksu već neko vrijeme u SAD-u, ali sve više i u ostatku svijeta, nameću producenti video sadržaja, odnosno velike VOD platforme za proizvodnju i streaming audiovizualnih djela.

Taj problem prepoznalo je i Međunarodno udruženje autorskih društava CISAC, čiji je član i HDS ZAMP, predstavivši edukacijsku platformu za glazbene autore „Your Music Your Future“ te istoimenu web stranicu.

Kampanju „Your Music Your Future“ pokrenuli su američki autori kako bi svoje kolege upoznali s mogućnostima kompenzacije za svoj autorski rad te posljedicama njihovog izbora. Kampanja je strogo edukativna, ne zauzima nijednu stranu u raspravi, a u međuvremenu je okupila zajednicu od preko 15 000 članova. Pozivamo zato i naše članove, hrvatske i regionalne autore i nositelje prava, da se na pregledan i brz način informiraju o nečemu što bi u budućim pregovorima moglo biti iznimno važno.

„U Covid i post-Covid svijetu, pitanje otkupa autorskih prava važnije je za kreatore nego ikad prije. Umjetnici, skladatelji i autori moraju biti svjesni svojih prava, prepoznati mogućnost izbora te donositi informirane odluke o načinu kompenzacije za svoja djela. O tome ovisi njihova egzistencija“, izjavio je ovom prilikom Björn Ulvaeus, predsjednik CISAC-a i legendarni osnivač ABBA-e kojeg smo nedavno ugostili i na našoj MAKK konferenciji.

Više o edukativnoj kampanji i pitanju otkupa autorskih prava saznajte ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.