Vaša glazba, vaša budućnost – zamke jednokratnog otkupa autorskih prava

Zamislite situaciju kojoj je autor napisao glazbu za uspješan film ili seriju koji ruše sve rekorde gledanosti. Soundtrack je hit, servisi poput Amazona, HBO-a i Netflixa produciraju i prvu i sve sljedeće sezone, otimaju se za digitalnu distribuciju pa i kino-prikazivanje...

Međutim, autor je s producentom filma potpisao ugovor kojim je za svoj rad isplaćen jednokratnim iznosom odričući se pritom svih autorskih prava na skladbe u budućnosti. Od tog iznosa autor će pokriti produkcijske troškove, studio, glazbenike i orkestar, a i sam će na kraju vjerojatno zaraditi. No, koliko je ta zarada – dugoročno pametan potez?

Ono što je autor mogao zaraditi od autorskih prava, emitiranja na TV-u i streaming servisima u godinama i desetljećima koja slijede deseterostruko je više od jednokratnog iznosa koji mu je isplaćen, no povratka više nema – ubuduće će to ići velikoj platformi koja je financirala cijelu produkciju...

Riječ je o sve češćoj praksi tzv. jednokratnog otkupa prava („copyright buyout“) po kojoj autori velikim servisima ugovorno prodaju svoja glazbena prava za jednokratni iznos. Ovu praksu već neko vrijeme u SAD-u, ali sve više i u ostatku svijeta, nameću producenti video sadržaja, odnosno velike VOD platforme za proizvodnju i streaming audiovizualnih djela.

Taj problem prepoznalo je i Međunarodno udruženje autorskih društava CISAC, čiji je član i HDS ZAMP, predstavivši edukacijsku platformu za glazbene autore „Your Music Your Future“ te istoimenu web stranicu.

Kampanju „Your Music Your Future“ pokrenuli su američki autori kako bi svoje kolege upoznali s mogućnostima kompenzacije za svoj autorski rad te posljedicama njihovog izbora. Kampanja je strogo edukativna, ne zauzima nijednu stranu u raspravi, a u međuvremenu je okupila zajednicu od preko 15 000 članova. Pozivamo zato i naše članove, hrvatske i regionalne autore i nositelje prava, da se na pregledan i brz način informiraju o nečemu što bi u budućim pregovorima moglo biti iznimno važno.

„U Covid i post-Covid svijetu, pitanje otkupa autorskih prava važnije je za kreatore nego ikad prije. Umjetnici, skladatelji i autori moraju biti svjesni svojih prava, prepoznati mogućnost izbora te donositi informirane odluke o načinu kompenzacije za svoja djela. O tome ovisi njihova egzistencija“, izjavio je ovom prilikom Björn Ulvaeus, predsjednik CISAC-a i legendarni osnivač ABBA-e kojeg smo nedavno ugostili i na našoj MAKK konferenciji.

Više o edukativnoj kampanji i pitanju otkupa autorskih prava saznajte ovdje.