x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Kako profesionalno snimati i objavljivati glazbu kod kuće

Posljednji dani neke od vas natjerali su na snalaženje i drukčiji pristup stvaranju glazbe: od kuće, iz spavaće sobe, uz gitaru, klavijature i računalo. Za neke ništa novo, za druge pak potpuno novo iskustvo. Snimanje glazbe kod kuće uhvatilo je maha odavno, a neke od trenutno najvećih zvijezda poput Billie Eilish, svoje pjesme snimaju isključivo u kućnim uvjetima.

Međutim, i pri kućnoj produkciji, potrebno je znati neke stvari i pridržavati se određenih pravila kako bi finalni proizvod, vaš novi singl ili album, bio što kvalitetniji i spreman za objavu. Donosimo vam stoga nekoliko savjeta za snimanje kod kuće, uz dobre želje za inspiraciju i uspjeh…

Ima li zanata bez alata?

Uz vaš instrument i/ili midi klavijaturu, potrebno vam je i nešto studijske opreme kako bi što bolje i jednostavnije zabilježili vaše glazbene ideje. Profesionalci se slažu da, uz računalo sa pripadajućim softwareom, minimum opreme čine kondenzatorski mikrofon sa stalkom i kablovima, slušalice te prikladno audio sučelje. Razvojem niše kućne audio produkcije, ovi proizvodi danas su dostupniji i jeftiniji nego ikad, a mnoge trgovine audio opremom nude već spremne komplete za kućno snimanje, po prihvatljivim cijenama.

Naravno, svoj kućni studio nadograđivati do mile volje, od studijskih monitora, audio konvertera i zvučne izolacije, ali spomenuti minimum opreme dovoljan vam je za sasvim konkretno snimanje. 

"Danas možeš čuda od kuće..."

Profesionalni studiji i dalje su nezamjenjivi za većinu stvari, ali tko kaže da iz svoje sobe ne možete započeti pohod na top liste? Računalni software za glazbenu produkciju (DAW) danas dolazi opremljen sa stotinama različitih zvukova klavira i syntheva, bubnjeva i loopova te simulacija gitarskih i bas pojačala. Uostalom, jeste li znali da je Rihannin hit "Umbrella" većim dijelom snimljen na Garagebandu, besplatnom programu koji dolazi uz svako Apple računalo i mobitel?! 

Natjecanje s velikim igračima

Dostupnost vaše glazbe na nekom od digitalnih servisa prvi je korak vašeg plasmana u višu ligu, s velikim imenima i ozbiljnim glazbenim pogonom. Na servise poput Deezera, Spotifya ili u Hrvatskoj odnedavno dostupnog Apple Musica, sami ćete najlakše dospjeti putem nekog od agregatora kao što su Spinnup, Tunecore ili Level Music. Oni su „portal“ kroz kojeg ćete, besplatno ili uz određenu naknadu, svoju glazbu učiniti dostupnom na većini dostupnih servisa i glazbenih izloga. 

O savjetima za objavu glazbe na YouTubeu već smo pisali prije pandemije, ali pravila su i dalje ista - pročitajte ih ovdje.

Bez obzira na rastuću popularnost društvenih mreža i digitalnih glazbenih servisa, radio je, ovisno o vašem glazbenom usmjerenju, i dalje najbolji način za predstavljanje široj javnosti. Ukoliko nemate nekog PR-a ili diskografa koji će obaviti medijsku promociju i radijsku distribuciju vašeg novog singla, ne preostaje vam ništa drugo nego rudarski posao kontaktiranja glazbenih urednika i slanje pjesme mailom. Culturenet se pobrinuo da vam olakša posao ovim adresarom, a Unison – savez hrvatskih glazbenih udruga omogućuje vam praćenje emitiranja putem sustava Fokuskontrol

Pridržavanje mjera zaštite autorskih prava

Nakon što ste pjesmu objavili, podijelili i poslali na radijske postaje, preostaje vam još prijava pri HDS ZAMP-u kako biste za njeno emitiranje ostvarili autorsku naknadu. Budući da je pred nama neizvjesno vrijeme po pitanju održavanja koncerata, sustav kolektivne zaštite jedini je do daljnjeg siguran izvor prihoda za glazbene kreativce. Miran i lagodan život vašeg autorskog djela započinje prijavom pjesme putem online usluge Moj profil na webu HDS ZAMP-a. Ukoliko ste izgubili svoje pristupne podatke, javite se našem Odjelu članstva koje će vam ih dostaviti mailom.

Ako već možda dogodine budete preuzimali Porin ili Cesaricu za hit godine zahvaljujući ovom vodiču, nabacite nam shout out s pozornice - sretno!


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.