x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP autorima uplaćuje 6,9 milijuna kuna naknada

HDS ZAMP je u drugoj polovici 2019. godine za svoje članove prikupio 6.860.425,33 kuna naknada za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. U travanjskom „devizno-mehaničko-digitalnom“ obračunu 2020. godine sudjeluje 5287 članova, glazbenih autora i nositelja prava iz Hrvatske.

Specifikacije naknada za svakog pojedinog člana od danas su u njihovim elektronskim sandučićima na webu službe ZAMP, a isplate honorara započinju sredinom tjedna, od srijede 8. travnja 2020. godine.

Drago nam je što smo ovaj komplicirani obračun uspjeli odraditi u roku i da je iznos koji šaljemo autorima osjetno veći od onog iz prethodnog polugodišnjeg obračuna za sve tri vrste korištenja prava,“ komentira Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa: „Na to naravno presudno utječu uplate stranih društava koja u svom ritmu šalju honorare za korištenje glazbe naših članova, ali i naša sve šira i bolja obrada podataka s digitalnih servisa.“

Tako za javno korištenje hrvatske glazbe u inozemstvu u 2. polovici prošle godine članovima HDS-a pripada ukupno 5.129.366,03 kn. Više od 40 stranih društava poslalo je informacije o korištenju glazbe i honorare, a 5 društava iz kojih su stigle najveće uplate su: SOKOJ - Srbija, PRS - Velika Britanija, AMUS - Bosna i Hercegovina, PAM CG - Crna Gora i ZAIKS  - Poljska. 

Obračun autorskih naknada za mehanička prava za drugu polovicu 2019. godine iznosi 1.018.737,45 kn. Mehanička prava odnose se na snimljenu glazbu, a obuhvaćaju prava snimanja, reprodukcije i stavljanja u promet autorskih djela.

Javnosti je najzanimljivije stanje s autorskim naknadama koje plaćaju 3 digitalna internetska servisa s licencom za korištenje hrvatske glazbe i u zemlji i inozemstvu: ukupna svota koja od njih stiže na autorske račune iznosi 712.321,85 kn. 

Od toga je najveći iznos od američkog YouTubea. Slijedi ga francuski Deezer, a na kraju je globalni (američki) div Google s uslugom Google Play. ZAMP je od spomenutih servisa dobio i obradio podatke  za korištenje ukupno 134 694 djela.

Najviše honorara od digitalnih servisa za hrvatski repertoar u stranim zemljama ukupno je zarađeno u Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Švicarskoj. Dijaspora na Internetu traži djela dobro poznatih autora s dugim karijerama i brojnim hit pjesmama. Zato su među 10 pojedinaca s najvećim autorskim naknadama od prava prikupljenih s digitalnih servisa aktivni autori (navedeni abecednim redom prezimena): Miro Buljan, Miroslav Drljača-Rus, Husein Hasanefendić Hus, Stjepan Stipica Kalogjera, Nenad Ninčević, Marko Perković Thompson, Zlatan Stipišić Gibonni Miroslav Škoro, ali u digitalnom svijetu zaradu njihovim nasljednicima i dalje donose skladbe pokojnih autora Đorđa Novkovića Zdenka Runjića.

Autorske naknade od digitalnih servisa još uvijek su smiješno malene. Čak i iznimno renomirani autori ne mogu računati na to kao ozbiljan izvor prihoda. S druge strane, broj korištenja svih tih djela je ogroman, pa nas administracija svih podataka stavlja pred mnoge izazove. Posebno je tako bilo proteklih mjesec dana, kada gotovo svi djelatnici rade od kuće zbog epidemije korona virusa. Ponosni smo što smo sve podatke i ovaj put obradili na vrijeme, a honorari putuju prema računima naših članova. Mnogima je to u ovim tjednima jedini izvor prihoda, pa je zadatak time bio i nama važniji. Okrećemo se novom cilju: obračunu tzv. malih prava, predviđenom za lipanj. Radi se o još više autora, osjetno većem iznosu novca za raspodjelu, ali i poslovnih procesa koje služba treba obaviti u izvanrednim uvjetima poslovanja. Ipak, uigrani smo, stručni i organizirani, zato vjerujem da ćemo uspjeti,“ najavljuje Nenad Marčec.

HDS ZAMP poziva sve članove da svoje specifikacije autorskih honorara provjere ovdje.

Sve aktualne informacije, mjere i inicijative HDS ZAMP-a za pomoć članovima i poslovnim korisnicima glazbe zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa saznajte na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.