x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

VAŽNE INFORMACIJE

Poštovani članovi i nositelji autorskih prava!

  • Uspješno smo završili obračuna tzv. malih prava za prvu polovicu 2020. godine, a specifikacije su dostupe u vašim korisničkim profilima. Nadamo se da ćete u specifikacijama o obračunu njihovih autorskih honorara prepoznati trud, znanje, iskustvo, solidarnost i potporu koje smo uložili kako bismo vam ovu nezapamćeno lošu godinu učinili podnošljivijom.

  • Sve naše poslovnice u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu rade, ali smo zbog sigurnosti djelatnika i klijenata poslovanje prilagodili na način da dio djelatnika radi od kuće, a dio u poslovnicama u dvije smjene. Još uvijek je na snazi obustava rada sa strankama u poslovnicama. Za sva pitanja na raspolaganju smo na broju (centrala telefon) 01/6387-000 i clanstvo@hds.hr.

  • HDS ZAMP ima plan za dugoročne mjere ublažavanja pada prihoda svih nositelja prava u novonastaloj situaciji. Cilj je pomoći im prebroditi dugo razdoblje zdravstvene i gospodarske krize. O toj pro-aktivnoj mjeri službe za ublažavanje posljedica korone izvještavat ćemo detaljnije.
  • Aktivno djelujemo prema Ministarstvu kulture i ostalim institucijama kako bismo im skrenuli pozornost na činjenicu da su prihodi autora, izvođača i diskografa ozbiljno umanjeni tijekom proteklih mjeseci. Svjesni problema koje će to prouzročiti svim našim članovima, aktivno tražimo i druga rješenja koja će im pomoći da prebrode nadolazeće razdoblje.


Završen obračun malih prava za prvu polovicu 2020. godine

Završen je obračun autorskih honorara za tzv. „mala prava“, odnosno prava javnog priopćavanja glazbenih djela, za prvu polovicu 2019. godine. Specifikacije autorskih honorara dostupne su na linku od 1. prosinca, a isplate na žiro račune autora bit će provedene do sredine prosinca. Više informacija o obračunu pročitajte ovdje.


Nova mjera potpore Ministarstva kulture kulturnom sektoru - "Jer svirati se mora"


Ministarstvo kulture 15. svibnja objavilo je Javni poziv putem kojeg je na raspolaganje stavilo dvadeset milijuna kuna za pomoć samostalnim umjetnicima. U nastavku prenosimo obraćanje Antuna Tomislava Šabana, glavnog tajnika HDS-a redovnim i pridruženim članovima, te originalni tekst Javnog poziva Ministarstva kulture. Više informacija i upute za prijavu nalaze se na ovom LINKU.


 

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a: HDS ZAMP u travnju ostvario pad prihoda od 72 posto

Već gotovo dva mjeseca i glazbena industrija u zemlji živi – ili točnije preživljava – u teškim okolnostima. Zbog korona virusa najprije su otkazana sva glazbena događanja, koncerti i festivali. Potom su zatvoreni ugostiteljski objekti, hoteli i drugi objekti koji u poslovanju koriste glazbu. I mediji koji glazbom privlače publiku su doživjeli pad prihoda od oglašavanja. Lančanom reakcijom, i prihodi od prodaje licenci za autorska prava koje za oko 10 tisuća domaćih i 2 milijuna inozemnih glazbenika ostvaruje HDS ZAMP u ovim su mjesecima pali na rekordno niske grane. O složenom stanju danas i projekcijama za neizvjesnu budućnost zato smo razgovarali s glavnim direktorom HDS ZAMPa, Nenadom Marčecom. Razgovor možete pročitati OVDJE.


Top 7 pitanja autora ZAMPu u danima korona virusa


UNISON donosi 5 prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo

UNISON hrvatski glazbeni savez, čiji je član i HDS ZAMP, donio je 5 prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo. Službeno pismo s prijedlozima upućeno je u utorak 28. travnja nadležnim vlastima: Vladi RH, Ministarstvu kulture RH, Stožeru Civilne zaštite RH i HZJZ. Više informacija NA LINKU.


HDS povećao sredstva u Fondu solidarnosti na 800 tisuća kuna

Nakon što je Hrvatsko društvo u prvom krugu osiguralo financijsku pomoć najugroženijim članovima iz Fonda solidarnosti u iznosu od 550 000 kuna, s obzirom na veliki broj pristiglih zahtjeva redovnih i pridruženih članova koji su se našli u teškoj situaciji uzrokovanoj potresom u Zagrebu i nemogućnošću obavljanja posla uslijed epidemiološke situacije, Skupština predstavnika HDSa procijenila je da su potrebna dodatna sredstva kako bi se što većem broju članova pružila interventna financijska pomoć. Stoga je donesena odluka da se sredstva koja su bila predviđena za troškove proslave 75. obljetnice Društva prebace u Fond solidarnosti. Radi se o dodatnih 250 tisuća kuna u Fondu solidarnosti. Više pročitajte OVDJE.


UNESCO: Ministri kulture ujedinjeni oko globalne strategije za pomoć kulturi u Covid-19 krizi

UNESCO je 22. travnja okupio više od 140 ministara kulture, među kojima i ministricu kulture RH, Ninu Obuljen Koržinek, koji su podržali globalnu strategiju kojom bi se kulturnom i kreativnom sektoru pomoglo preživljavanje i oporavak od posljedica Covid-19 krize. CISAC je, u partnerstvu s UNESCOM, naglasio vitalnu ulogu autora i autorskog prava u ovoj kriznoj situaciji. 5-satni virtualni sastanak ministara uslijedio je nakon što je 15. travnja UNESCO, u suradnji sa CISAC-om pokrenuo projekt ResiliArt. Riječ je o globalnoj inicijativi za mobilizaciju kreativaca, kreativne zajednice te vlada kako bi se odgovorilo izazovima uzrokovanim Covid-19 krizom. Mnogi su ministri izrazili potporu projektu ResiliArt koji se proširio i na nacionalne razine, s više od 80 inicijativa pokrenutih u raznim zemljama.


UNESCOva debata #ResiliArt: Svjetske zvijezde pokrenule raspravu o budućnosti kulture i umjetnika


UNESCO i CISAC organizirali su 15. travnja 2020. prvu raspravu o položaju kulture i kreativaca u cijelom svijetu tijekom i nakon krize izazvane korona virusom. Uz nekoliko slavnih umjetnika  s raznih strana, među kojima su bili glazbenici Jean-Michel Jarre i Angelique Kidjo, kao predstavnici CISAC-a, sudjelovala je i ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek.Priključite se projektu Stvaram #Odsobedosobe i #Ostajemdoma


Unison - Hrvatski glazbeni savez čiji su osnivači HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HGU – Hrvatska glazbena unija, HUIG – Hrvatska udruga istaknutih glazbenika, HUOKU – Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika i HUZIP – Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava,  zajedno s Večernjim Listom i ostalim partnerima nastavlja dalje s projektom pod nazivom #Odsobedosobe! Ujedinjavaju se svi glazbenici, autori i izvođači u pokušaju da iz svojih soba pošalju pozitivu. a nam svoje snimke pošalju na mail spotovi@unison.hr. Poželjno je snimiti 3 glazbena broja do 15 minuta ili obraćanje fanovima s porukama za #ostanidoma i s upoznavanjem s kreativnim procesom stvaranja od kuća, uz poruku svim gledateljima, kamerom, fotoaparatom ili mobitelom.  Detaljne informacije pročitajte OVDJE


Služba ZAMP, Odjel članstva

Hrvatsko društvo skladatelja

Kontakti za pitanja oko korištenja pomoći iz HDSova Fonda solidarnosti:

PRATITE NOVOSTI na stranici www.zamp.hr i našim društvenim mrežama:

Facebook, Twitter i Instagram 


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.