x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Glazba, tekst, aranžman: kako raspodijeliti autorske udjele na pjesmi?

Zamislite situaciju: mladi srednjoškolski bend nalazi se na probi, gitarist donosi jednu poluzavršenu ideju, basist i bubnjar doprinose vlastitim aranžmanskim rješenjima, a pjevačica se hvata u koštac s pisanjem teksta za pjesmu koja će, mjesecima kasnije, zaživjeti kao prava studijska snimka.

Ovo je gotovo svakodnevna situacija u brojnim prostorijama za vježbu, sobama, garažama i podrumima u kojima se rađaju nove ideje. No, kad pjesma jednom zaživi i zaplovi po radijskim valovima, prijavljujući pjesmu u HDS ZAMP bit će potrebno odrediti autorstvo na pjesmi i raspodijeliti autorske udjele.

Prilikom stvaranja djela, autori se sami dogovaraju i definiraju što je čiji doprinos, odnosno tko je zaslužan za glazbu, tekst ili kombinaciju autorstva i koliko vrijedi taj udio.

Sukladno pravilniku Hrvatskog društva skladatelja, ukoliko se nositelji prava drukčije ne dogovore, autoru glazbe pripada 65%, a autoru teksta 35% autorskog udjela na pjesmi. Drugim riječima, ukoliko pjesma zaradi 1000 kuna, autoru glazbe na račun će sjesti 650, a autoru teksta 350 kuna.

Ako se u priču o udjelima uvuku i aranžeri, tada ona postaje malo složenija. U tom slučaju, aranžer ostvaruje 25% od autorstva glazbe pa podjela autorskih udjela izgleda ovako: autor glazbe 48,75%, aranžer 16,25%, a autoru teksta i dalje ostaje njegovih 35%.

Djelatnici Odjela članstva HDS ZAMP-a kontinuirano podsjećaju autore, posebno one mlađe generacije, na potrebu pravovremene i pravedne raspodjele autorskih udjela budući da kasnije promjene često znaju biti komplicirane i dugotrajne, ponekad i nemoguće. Razlozi mogu biti različiti, od nedostupnosti koautora do svađa u bendu, no važno je shvatiti da autorski udjeli zapravo predstavljaju vaše vlasništvo koje vam, u perspektivi, donosi i nekakvu zaradu.

Također, važno je i voditi računa o ulozi publishera, odnosno nakladnika i udjelima koje će autori pjesama prepustiti njima u zamjenu za nakladničku djelatnost i promociju pjesme. Prije sklapanja dogovora s nakladnikom razmislite je li vam i u kojem obimu on potreban te na koji će način on doprinijeti javnom životu vaše pjesme u zamjenu za njen udjel. Ti udjeli mogu biti različitog postotka, vremenskog perioda i teritorija (Hrvatska, inozemstvo), pa je od presudne važnosti dogovoriti modele suradnje s nakladnikom u zamjenu za udio na djelu.

Neke pjesme su „spavači“, mnoge od njih svoj drugi život dožive mjesecima, pa i godinama kasnije u nekoj novoj obradi, filmu ili reklami. To najčešće iznenadi autore pjesme, a pogotovo one nositelje autorskog prava koji su se kao dionici na pjesmi našli po inerciji ili zahvaljujući simboličnoj gesti glavnog autora.
Razmislite i razgovarajte o tome jer nikad se ne zna!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.