x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Na svečanom božićnom domjenku HDS-a Ivici Krajaču dodijeljena nagrada „Milivoj Körbler“ za životno djelo

Svečanim već tradicionalnim božićnim domjenkom, u četvrtak, 20. prosinca 2018., Hrvatsko društvo skladatelja obilježilo je u opuštenoj i ugodnoj atmosferi završetak još jedne godine uspješnog rada. Uspješnost rada, kako su u svojim govorima istaknuli predsjednik HDS-a Ante Pecotić, glavni tajnik Antun Tomislav Šaban i predsjednik Autorskopravnog odbora Mladen Tarbuk, očituje se na svim poljima rada i projektima Društva od kolektivnog ostvarivanja prava do umjetničkih aktivnosti i manifestacija. Također, pohvalno je i da se sve više članova društva uključuje i rad, a posebice aktivno u borbu za svoja autorska prava. Ovo je iznimno važnu u vremenu u kojem se digitalno tržište, na kojem veliki globalni internetski igrači nažalost ne mare za prava autora, širi te u vremenu u kojem i EU pokušava pronaći rješenje za kvalitetno ostvarivanje prava autora na tom tržištu. Stoga je glas samih autora u ovom trenutku izuzetno važno čuti.

Ovo je ujedno bila i prilika za uručenje dosad neuručenih nagrada HDS-a za 2017. godinu.

Samo rijetkim osobama uspijeva potvrditi se kao umjetnik na različitim područjima i tijekom profesionalnog života obuhvatiti različita zanimanja, a pritom postići vrhunske uspjehe u svemu čega se prihvate. Jedna od takvih rijetkih osoba u hrvatskoj je kulturi već šest desetljeća. On je skladatelj zabavne glazbe i šansone, pjevač, tekstopisac, kazališni redatelj, filmski i televizijski scenarist, libretist i prevoditelj s engleskog, njemačkog i ruskog jezika. On je Ivica Krajač, a Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je nagradu „Milivoj Körbler“ za životno djelo. Prilikom zahvale za uručenje ove nagrade, Ivica Krajač istaknuo je da je u 60 godina svojeg rada napisao više od 7500 tekstova prema narudžbama svojih kolega autora, s ciljem zadovoljenja naručitelja i osvajanja srca najšire publike, dok je drugo poluvrijeme svojeg života posvetio isključivo glazbenoj sceni i kazalištu. „Nisam nikada inzistirao na tome da me se smatra pjesnikom i piscem, književnikom. Bio sam i ostao uvijek tekstopisac, obrtnik i zanatlija, koji radi po narudžbama drugih. Osim onda kada bih na sebe preuzeo obje autorske uloge. Tu su se znale roditi i poneke istine“, kazao je.

Nagrada „Franjo Ksaver Kuhač“ dodijeljena je projektu „Harmonija disonance: Tragom tradicijskih pjevanja“ koji je nastao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u suradnji dr.sc. Joška Ćalete, dr.sc. Mojce Piškor, Saše Nestorovića i Zorana Šćekića. Ovaj je projekt kroz niz radionica i koncerte pobudio i izrazito razvio interes studenata za Tradicijsku glazbu, kao i za sva daljnja proširenja koja su uslijedila, a koja uključuju etnografsko i umjetničko istraživanje, poosobljeno izgrađivanje glazbene interpretacije te razmicanje granica među ustaljenim žanrovima.

Nagrada „Adalbert Marković“ dodijeljena je Vanji Lisjaku za web kanal „HDS Recording + Score“U suvremenom svijetu postoje bezbrojni tematski kanali specijalizirani za sve vrste kulturnih i zabavnih sadržaja, pa tako i oni posvećeni suvremenoj umjetničkoj glazbi. Od proljeća 2017. godine postoji jedan takav kanal naziva „HDS Recording + Score“ čiji je inicijator i urednik član HDS-a, trombonist i skladatelj Vanja Lisjak. Iako isprva doživljen kao eksperiment, HDS-ov kanal, na kojem je moguće slušati snimke djela hrvatskih autora – članova Društva, uz istovremeno praćenje njihovih partitura, vrlo brzo je zaživio i postao popularan kako među samim članovima tako i među publikom u zemlji i inozemstvu.

Fotografije s domjenka pogledajte ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.