Na svečanom božićnom domjenku HDS-a Ivici Krajaču dodijeljena nagrada „Milivoj Körbler“ za životno djelo

Svečanim već tradicionalnim božićnim domjenkom, u četvrtak, 20. prosinca 2018., Hrvatsko društvo skladatelja obilježilo je u opuštenoj i ugodnoj atmosferi završetak još jedne godine uspješnog rada. Uspješnost rada, kako su u svojim govorima istaknuli predsjednik HDS-a Ante Pecotić, glavni tajnik Antun Tomislav Šaban i predsjednik Autorskopravnog odbora Mladen Tarbuk, očituje se na svim poljima rada i projektima Društva od kolektivnog ostvarivanja prava do umjetničkih aktivnosti i manifestacija. Također, pohvalno je i da se sve više članova društva uključuje i rad, a posebice aktivno u borbu za svoja autorska prava. Ovo je iznimno važnu u vremenu u kojem se digitalno tržište, na kojem veliki globalni internetski igrači nažalost ne mare za prava autora, širi te u vremenu u kojem i EU pokušava pronaći rješenje za kvalitetno ostvarivanje prava autora na tom tržištu. Stoga je glas samih autora u ovom trenutku izuzetno važno čuti.

Ovo je ujedno bila i prilika za uručenje dosad neuručenih nagrada HDS-a za 2017. godinu.

Samo rijetkim osobama uspijeva potvrditi se kao umjetnik na različitim područjima i tijekom profesionalnog života obuhvatiti različita zanimanja, a pritom postići vrhunske uspjehe u svemu čega se prihvate. Jedna od takvih rijetkih osoba u hrvatskoj je kulturi već šest desetljeća. On je skladatelj zabavne glazbe i šansone, pjevač, tekstopisac, kazališni redatelj, filmski i televizijski scenarist, libretist i prevoditelj s engleskog, njemačkog i ruskog jezika. On je Ivica Krajač, a Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je nagradu „Milivoj Körbler“ za životno djelo. Prilikom zahvale za uručenje ove nagrade, Ivica Krajač istaknuo je da je u 60 godina svojeg rada napisao više od 7500 tekstova prema narudžbama svojih kolega autora, s ciljem zadovoljenja naručitelja i osvajanja srca najšire publike, dok je drugo poluvrijeme svojeg života posvetio isključivo glazbenoj sceni i kazalištu. „Nisam nikada inzistirao na tome da me se smatra pjesnikom i piscem, književnikom. Bio sam i ostao uvijek tekstopisac, obrtnik i zanatlija, koji radi po narudžbama drugih. Osim onda kada bih na sebe preuzeo obje autorske uloge. Tu su se znale roditi i poneke istine“, kazao je.

Nagrada „Franjo Ksaver Kuhač“ dodijeljena je projektu „Harmonija disonance: Tragom tradicijskih pjevanja“ koji je nastao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u suradnji dr.sc. Joška Ćalete, dr.sc. Mojce Piškor, Saše Nestorovića i Zorana Šćekića. Ovaj je projekt kroz niz radionica i koncerte pobudio i izrazito razvio interes studenata za Tradicijsku glazbu, kao i za sva daljnja proširenja koja su uslijedila, a koja uključuju etnografsko i umjetničko istraživanje, poosobljeno izgrađivanje glazbene interpretacije te razmicanje granica među ustaljenim žanrovima.

Nagrada „Adalbert Marković“ dodijeljena je Vanji Lisjaku za web kanal „HDS Recording + Score“U suvremenom svijetu postoje bezbrojni tematski kanali specijalizirani za sve vrste kulturnih i zabavnih sadržaja, pa tako i oni posvećeni suvremenoj umjetničkoj glazbi. Od proljeća 2017. godine postoji jedan takav kanal naziva „HDS Recording + Score“ čiji je inicijator i urednik član HDS-a, trombonist i skladatelj Vanja Lisjak. Iako isprva doživljen kao eksperiment, HDS-ov kanal, na kojem je moguće slušati snimke djela hrvatskih autora – članova Društva, uz istovremeno praćenje njihovih partitura, vrlo brzo je zaživio i postao popularan kako među samim članovima tako i među publikom u zemlji i inozemstvu.

Fotografije s domjenka pogledajte ovdje.