x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tonči Huljić izravno o Vojku V, ZAMPu, Googleu i EU Direktivi

Digitalna vremena zahtijevaju prilagodbu i glazbenika i njihovih udruga. Kako se stalno mijenjati a i dalje raditi ono u čemu ste najbolji, središnje je pitanje nedavno održane konferencije „Digital Shapers“. HDS ZAMP bio je pokrovitelj razgovora „Kako do Insta(nt) hita?“ u kojem je sudjelovao autor, glazbenik i hitmaker Tonči Huljić uz moderiranje Ide Prester, glazbenice i autorice. Razgovor je održan na 2. ovakvoj konferenciji u organizaciji RTL-a, 29. studenoga u Zagrebu.

Huljić je tijekom razgovora istaknuo kako je npr. 1980-ih godina, izvrsnost bila na cijeni dok je danas, misli, općenito u svijetu prisutna afirmacija prosječnosti, osrednjosti i ništavila. „U to sam vrijeme prodavao između 600.000 i 750.000 fizičkih primjeraka albuma grupe 'Magazin', a danas su ta tzv. mehanička prava pretvorena u YouTube od kojeg se ne naplaćuje gotovo ništa. S druge strane, za potrošače je ovo vrijeme raj jer im je cjelokupni svjetski repertoar dostupan jednim klikom, neograničeno i gotovo besplatno. Uskoro ćemo svi biti ovisnici Googlea u tolikoj mjeri da će oni sami odlučivati hoće li ili neće plaćati naknadu za korištenje našeg sadržaja a bojim se da drugu alternativu ni nemamo“.

Dodao je kako je monetizacija glazbenog sadržaja na Internetu po pitanju naplate autorskih prava danas iznimno nepravedna i nesređena jer velike kompanije zarađuju bogatstva na korištenju sadržaj autora – kreativaca koji od toga nemaju ništa. „Drago mi je da je nedavno u Europskom parlamentu usuglašen konačni tekst Direktive o autorskom pravu jer je time napravljen mali korak naprijed u pokušaju monetizacije sustava Interneta kako bi mi glazbenici mogli živjeti od korištenja naših djela na Internetu“, zaključio je.

Naglasio je i kako smatra da je radi velikih promjena i brzog načina života i glazba postala „sezonska“ i ne može trajati duže od 2 mjeseca. Isto tako, smatra i da su mladi ljudi su danas izgubljeni, imaju problem s iskazivanjem emocija, nose ih duboko u sebi i ne znaju ih pokazati pa bježe u osrednjost.

Razgovor se dijelom pretvorio i u malu info-radionicu gdje je Huljić detaljno pojasnio kako funkcionira sustav kolektivne zaštite prava. Budući da je i autor i izvođač i publisher i barem djelomično nakladnik svojih pjesama, govorio je s punim autoritetom i osobnim iskustvom, te istaknuo da se autorska i izvođačka prava, kao i prava vlasnika snimki, moraju naplaćivati i u digitalnoj domeni. Na pitanje može li nešto reći o radu udruge koja ostvaruje njegova prava u Hrvatskoj, Huljić je odgovorio: „ZAMP, odnosno Hrvatsko društvo skladatelja, jedno je od 3 najbolja društva za zaštitu autorskih prava u Europi. Osobno sam član i njemačkog društva GEMA pa mogu usporediti i iz prve ruke potvrditi da i ZAMP radi transparentno i kvalitetno.“

Budući da Tonči piše za razne izvođače i stvara pjesme različitih žanrova, sudionike konferencije zanimalo je nešto više i o suradnji s Vojkom V na pjesmi „Pasta Italiana“: „Vojko dolazi iz svijeta koji mi je simpatičan i kad netko radi iskreno kao on volim ga podržati. Mišljenja sam da će njegove pjesme ubrzo postati mainstream“.

Na pitanje smatra li se zvijezdom Huljić je odgovorio u svom stilu: „Ne smatram se zvijezdom. Što uopće znači biti zvijezda? Ako to znači hodati po cesti gdje te netko zaustavi i upita za selfie onda, dobro, jesam zvijezda. U svakom slučaju mislim da je zvijezda netko tko ostavlja trag u prostoru i vremenu a da za to nema prave namjere“.

I premda se on ne smatra zvijezdom, publika Kaptol Cinema Boutiqea ga je demantirala- Razgovor s našim najvećem hitmakerom napunio je dvoranu do posljednjeg mjesta i potvrdio da su i glazbenici neizostavni kreatori digitalne sadašnjice, čiji glas publiku zanima, i žele ga poslušati. HDS ZAMP je svim prisutnima tom prigodom podijelio brošuru o aktualnim događanjima na polju digitalne konzumacije glazbe, „Kreativna digitalna budućnost“. Brošuru "Kreativna digitalna budućnost" preuzmite OVDJE

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.