x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Snažna poruke EU parlamenta: Nema više švercanja za internetske platforme!

Internetske platforme koje omogućavaju postavljanje sadržaja svojih korisnika biti će odgovorne za kršenje prava autora na djelima za koja omogućavaju pristup krajnjim korisnicima, i trenutno ga dobro unovčuju klasifikacijom sadržaja i prodajom oglasnog prostora. Stav je to Odbora za industriju, istraživanje i energetiku i Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta koji su glasali o prijedlogu Direktive o autorskom pravu koji je Europska komisija uputila u proceduru u studenom prošle godine. Sama Direktiva je od trenutka objavljivanja, krajem prošle godine, bila izvorom žestokih debata i rasprava, netočnih mitova i panike, ali ujedno i nade za kreativce.

Lani je više od 22 tisuće autora, među kojima i mnogi hrvatski, uputilo otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, tražeći da Komisija što prije riješi problem prijenosa vrijednosti (odnosno problem u kojem internetske platforme za sebe zadržavaju svu vrijednost koju ostvare korištenjem vlasništva autora). Od tada, i unatoč prvom pozitivnom koraku koji je Komisija poduzela u obliku prijedloga Direktive, ova tema je još uvijek živa i unutar zajednice kreativaca. Svjesni da se odlučuje o njihovoj budućnosti i budućnosti novih naraštaja kreativaca, novi javni pozivi za rješavanje ovog gorućeg problema upućeni su prema europskim političarima, institucijama i ostalim osobama koje donose odluke, u obliku peticije koju je na nedavnom događanju „Meet the Authors“ održanom u Brusselsu pokrenuo francuski likovni umjetnik Daniel Buren. Peticiju kojom se traži pravedno uređeno poslovanje na Internetu (engl. Make the Internet Fair) dosad je potpisalo već više od 6 tisuća kreativaca, a brojka je svakim danom sve veća.

Nužnost za djelovanjem očito je prepoznata i u Europskom parlamentu, čiji su navedeni odbori poslali jasnu poruku da se „švercanje“ internetskih platformi više neće tolerirati. Članovi obaju odbora naime, pojačali su i dodatno pojasnili odredbe Direktive koje se bave tzv. problemom prijenosa vrijednosti. Time se autorima i njihovim društvima napokon daje i mogućnost da u pregovorima s platformama ugovore pravednu naknadu, što dosada zbog nejasnih i manjkavih propisa nije bio slučaj.

Autori i kreativci diljem Europske unije i njihova društva pozdravili su ovakve stavove Odbora za industriju, istraživanje i energetiku i Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te izrazili svoju vjeru da će i ostali odbori i europarlamentarci uočiti važnost kulturnih i kreativnih industrija za EU i razarajući učinak tzv. prijenosa vrijednosti na iste.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.