Snažna poruke EU parlamenta: Nema više švercanja za internetske platforme!

Internetske platforme koje omogućavaju postavljanje sadržaja svojih korisnika biti će odgovorne za kršenje prava autora na djelima za koja omogućavaju pristup krajnjim korisnicima, i trenutno ga dobro unovčuju klasifikacijom sadržaja i prodajom oglasnog prostora. Stav je to Odbora za industriju, istraživanje i energetiku i Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta koji su glasali o prijedlogu Direktive o autorskom pravu koji je Europska komisija uputila u proceduru u studenom prošle godine. Sama Direktiva je od trenutka objavljivanja, krajem prošle godine, bila izvorom žestokih debata i rasprava, netočnih mitova i panike, ali ujedno i nade za kreativce.

Lani je više od 22 tisuće autora, među kojima i mnogi hrvatski, uputilo otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, tražeći da Komisija što prije riješi problem prijenosa vrijednosti (odnosno problem u kojem internetske platforme za sebe zadržavaju svu vrijednost koju ostvare korištenjem vlasništva autora). Od tada, i unatoč prvom pozitivnom koraku koji je Komisija poduzela u obliku prijedloga Direktive, ova tema je još uvijek živa i unutar zajednice kreativaca. Svjesni da se odlučuje o njihovoj budućnosti i budućnosti novih naraštaja kreativaca, novi javni pozivi za rješavanje ovog gorućeg problema upućeni su prema europskim političarima, institucijama i ostalim osobama koje donose odluke, u obliku peticije koju je na nedavnom događanju „Meet the Authors“ održanom u Brusselsu pokrenuo francuski likovni umjetnik Daniel Buren. Peticiju kojom se traži pravedno uređeno poslovanje na Internetu (engl. Make the Internet Fair) dosad je potpisalo već više od 6 tisuća kreativaca, a brojka je svakim danom sve veća.

Nužnost za djelovanjem očito je prepoznata i u Europskom parlamentu, čiji su navedeni odbori poslali jasnu poruku da se „švercanje“ internetskih platformi više neće tolerirati. Članovi obaju odbora naime, pojačali su i dodatno pojasnili odredbe Direktive koje se bave tzv. problemom prijenosa vrijednosti. Time se autorima i njihovim društvima napokon daje i mogućnost da u pregovorima s platformama ugovore pravednu naknadu, što dosada zbog nejasnih i manjkavih propisa nije bio slučaj.

Autori i kreativci diljem Europske unije i njihova društva pozdravili su ovakve stavove Odbora za industriju, istraživanje i energetiku i Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te izrazili svoju vjeru da će i ostali odbori i europarlamentarci uočiti važnost kulturnih i kreativnih industrija za EU i razarajući učinak tzv. prijenosa vrijednosti na iste.