x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Pojašnjenje današnjeg "slučaja mali portali"

Služba HDS ZAMP u sklopu redovitog poslovanja poslala je pozive nekim portalima koji se bave glazbom na razgovor radi reguliranja naknade, a temeljem čl. 30 Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima odnosno prava stavljanja na raspolaganje javnosti autorskih djela. Ti razgovori mogu ali ne moraju završiti potpisivanjem ugovora o plaćanju naknade za javno priopćavanje glazbe, ovisno o poslovanju portala.

Ispričavamo se ako to iz dopisa nije bilo dovoljno jasno, ali zato su u istom dopisu i poslani svi kontakti, kako bi vlasnici portala mogli nazvati i razjasniti sve nejasnoće. 
Neki portali već godinama plaćaju ovu naknadu jer i javno priopćavaju glazbu unutar svog sadržaja, i imaju (i) od tog neku komercijalnu korist, izravno ili posredno.

"Gašenje" bilo kojeg portala nitko nije inicirao, radilo se o reakciji pružatelja webhostinga jednog portala zbog krivog razumijevanja primljenog dopisa. 
Po razgovoru s urednicom portala, sve je razjašnjeno a portal i dalje funkcionira jer služba ZAMP, ponavljamo, nije niti tražila njegovo "gašenje" niti je imala takvu namjeru.

Pozivamo medije i zainteresirane pojedince na suradnju, razgovor i dogovor jer je to u interesu i vlasnika portala, i glazbenika koje s entuzijazmom (na čemu smo im zahvalni) predstavljaju na svojim portalima, i službe kojoj je zadatak zastupati kolektivna prava tih istih glazbenika.

Hvala na razumijevanju.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.