Pojašnjenje današnjeg "slučaja mali portali"

Služba HDS ZAMP u sklopu redovitog poslovanja poslala je pozive nekim portalima koji se bave glazbom na razgovor radi reguliranja naknade, a temeljem čl. 30 Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima odnosno prava stavljanja na raspolaganje javnosti autorskih djela. Ti razgovori mogu ali ne moraju završiti potpisivanjem ugovora o plaćanju naknade za javno priopćavanje glazbe, ovisno o poslovanju portala.

Ispričavamo se ako to iz dopisa nije bilo dovoljno jasno, ali zato su u istom dopisu i poslani svi kontakti, kako bi vlasnici portala mogli nazvati i razjasniti sve nejasnoće. 
Neki portali već godinama plaćaju ovu naknadu jer i javno priopćavaju glazbu unutar svog sadržaja, i imaju (i) od tog neku komercijalnu korist, izravno ili posredno.

"Gašenje" bilo kojeg portala nitko nije inicirao, radilo se o reakciji pružatelja webhostinga jednog portala zbog krivog razumijevanja primljenog dopisa. 
Po razgovoru s urednicom portala, sve je razjašnjeno a portal i dalje funkcionira jer služba ZAMP, ponavljamo, nije niti tražila njegovo "gašenje" niti je imala takvu namjeru.

Pozivamo medije i zainteresirane pojedince na suradnju, razgovor i dogovor jer je to u interesu i vlasnika portala, i glazbenika koje s entuzijazmom (na čemu smo im zahvalni) predstavljaju na svojim portalima, i službe kojoj je zadatak zastupati kolektivna prava tih istih glazbenika.

Hvala na razumijevanju.