x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Merlin, S.A.R.S., Joksimović i Stefanovski: Zašto HDS ZAMP?

Uz domaće autore, stručna služba ZAMP ponosi se činjenicom što su joj povjerenje za kolektivno ostvarivanje autorskih prava ukazala i neka od najpoznatijih autorskih imena iz regije poput Gorana Bregovića, Kornelija i Aleksandre Kovač, Željka Joksimovića, Momčila Bajagića Bajage, Vlatka Stefanovskog, Edina Dervišhalidovića, Marine Tucaković, Zorana Predina, djevojaka iz benda Frajle, Saše Lošića, Miloša Roganovića i mnogih drugih. ZAMP prikuplja, obrađuje i distribuira autorsku naknadu za javna izvođenja i emitiranja pjesama ovih autora bivše Jugoslavije za teritorij Hrvatske.

„Svaki novi dan je bolji dan za autore i to zahvaljujući HDS ZAMP-u i sličnim kolektivnim organizacijama“, dočekuje nas Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, po službenim podacima HDS ZAMP-a, jedan od deset najviše izvođenih autora iz regije u 2015 godini. „U mom slučaju, pjesme se obično rađaju kao ideje, stih ili dva, ili ponekad samo riječ koja u vrlo kratkom periodu postane pjesma. Ponekad to bude tako da melodija dođe sama te sa sobom povede stihove koji su sve do tada negdje u kutu čekali svoj red. A nekad, a to je u mom slučaju češće, prvo dođu stihovi koji u sebi već imaju ritam i melodiju. Finalni sastojak svakom djelu je autentičnost, ona naročita vrsta poetike, identitet autora - ja ne mogu biti niko drugi osim ja. I naravno, mora noga da zaigra ili duša da zaboli”, zaključuje Merlin koji i danas kao najveći izazov ističe pronalazak melodije i riječi koje će pronaći svoj put u mnoštvu drugih.

Dušan Bačić beogradski je autor koji surađuje s nekim od najpoznatijih domaćih glazbenih imena, od Severine i Jelene Rozge pa do Ivana Zaka i Zlatka Pejakovića: „I u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu se osjećam domaćim. U svakom od tih gradova imam prijatelje, omiljene ulice i restorane i uživam u njima, u mojim pjesmama možete pronaći sve te gradove i ljude, melodije i riječi“. Bačićev izazov je, kaže, ostaviti pečat u srcima ljudi: „Kažu da je sve već otpjevano, ali moramo grabiti dalje. Okolnosti su teže, ali moramo težiti da budemo uspješni kao autori od kojih smo učili poput Novkovića, Arsena, Kornelija Kovača, Kemala Montena.“ Unatoč teškim okolnostima, Bačić ima same pohvale za rad HDS ZAMP-a: „Evidentan je napredak iz godine u godinu i posebno bih pohvalio rad ZAMP-a na polju novih tehnologija i borbu da autori ne budu oštećeni korištenjem muzike putem interneta. Jači ZAMP znači veću sigurnost autora, a to nam je prijeko potrebno da bi i dalje mogli slobodno stvarati“.

I Dino Šaran, frontman benda „Letu štuke“ i autor pjesama za svoj bend, ali i brojne druge izvođače (Nina Badrić, Natali Dizdar...), jedan je od top 10 autora iz regije čija prava na teritoriju Hrvatske ostvaruje HDS ZAMP. O suradnji kaže: „Zadovoljan sam. Naša suradnja je dugogodišnja i mogu reći da nikad nisam imao pritužbe ili neke probleme. Dapače, ljubaznost stručnih lica je na visokoj razini“. Iako radijski urednici vole njegova ostvarenja, Šaran se previše ne zamara tzv. radijskim formatom: „Ne razmišljam previše o trajanju pjesama jer preduge ni ne pišem. Isključimo li novac kao primarnu stavku, uz kompetentne i savjesne urednike dostojne svog zanata, imat ćemo kvalitetan program u cijeloj regiji. Problem je u nepremostivim razlikama po pitanju ukusa te podilaženju onom masovnom. Sve dok nema korupcije i pristrasnosti, odnos urednika i autora bit će odličan“. Na pitanje „kako dobiti Dina Šarana da ti napiše pjesmu“, odgovara sa smješkom: „Lako, preko izdavača ili direkno na moju e-mail adresu!“.

Žarko Kovačević, vokal i autor beogradskog benda S.A.R.S. je član HDS ZAMP-a, kao i, odnedavna, gotovo svi ostali članovi benda koji često zajednički pišu glazbu, tekst i aranžmane: „Moram se pohvaliti kako je moja dosadašnja komunikacija s vašim djelatnicima bila veoma prijatna, kao i da sam brzo dobivao odgovore na sva pitanja koja su me zanimala. Nadam se da će podjednako dobro biti zaštićena i moja autorska prava. Cilj svakog autora je da za svoj trud i kreativnost dobiva naknadu kakvu zaslužuje“. S.A.R.S. su jedan od bendova koji neprestano istražuje načine distribucije glazbe do svojih fanova, od free downloada do YouTubea, no to je tek ono što dolazi kasnije: „Pjesme stvaramo po osjećaju i ne razmišljamo pretjerano prilikom stvaranja, samo se prepustimo i uživamo u trenutku. Možda je i to taj začin kojeg ljudi prepoznaju“, skromno će Žare koji se s ostatkom benda priprema za 2 jesenska koncerta u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

TOP 10 autora iz regije po zaradi, navedeni abecednim redom imena:

Cjelokupno poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2015. godinu pogledajte ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.