x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2015. godinu

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP objavili su poslovno izvješće za 2015. godinu. U godini u kojoj je proslavilo svoju 70. obljetnicu, Društvo je nastavilo s održavanjem visokih umjetničkih i produkcijskih kriterija svojih aktivnosti i projekata, a u fokusu su, dakako, i dalje interesi njegovih članova - ukupno 375 redovnih i preko 9000 pridruženih.

Služba zaštite autorskih muzičkih prava ZAMP iza sebe ima još jednu uspješnu poslovnu godinu. Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, ističe trend rasta prikupljenih naknada, uz istovremeno smanjivanje troškova poslovanja: 

„HDS-ova Služba ZAMP u 2015. godini imala je najviše posla i obavila ga je najuspješnije dosad. Nastavlja se trend rasta prikupljenih autorskih naknada u gotovo svim razredima, kao i trend pada troškova koje služba izdvaja prilikom prikupljanja istih. Važno je napomenuti da cijena licence za korištenje glazbe nije rasla niti za jednu skupinu korisnika.

Za gotovo 94 tisuće domaćih i stranih glazbenih autora i nositelja prava, HDS ZAMP je za raspodjelu osigurao 84,5 milijuna kn što je 8,52 % više nego za prethodnu 2014. godinu. Još jednu godinu zaredom troškovi ostvarivanja prava su pali, pa su u 2015. iznosili 22,95 % što u konačnici iznosi novu uštedu od 0,46%.

Uobičajeno, najveći udio prikupljenih naknada otpada na prava javnog priopćavanja, tzv. „mala prava“. Sigurno zahvaljujući sve uspješnijim i duljim turističkim sezonama, glazba se sve više koristi kao potpora ugostiteljskoj djelatnosti. To je posebno vidljivo iz rasta prihoda za koncerte zabavne glazbe od 27%.  Prihod od koncerata ozbiljne glazbe povećan je za 47 %, dok je za glazbene priredbe 15% veći u odnosu na 2014. godinu. Još jednom zahvaljujemo svima koji uredno podmiruju autorsku naknadu i time poštuju rad, ulaganje, talent i pravo glazbenika.“

Kompletno Godišnje izvješće HDS ZAMP-a za 2015. pogledajte OVDJE.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.