x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Kreativci UN-u: Tražimo pošteniju raspodjelu!

Kreativci diljem svijeta sve su glasniji u borbi za svoja prava. Svjetski dan intelektualnog vlasništva bio je sjajna prigoda da šira javnost sazna specifičnost njihovog poziva i potrebu za zakonskom regulacijom i prilagođavanje digitalnom tržištu.

Govoreći pred Ujedinjenim Narodima, Eddie Schwartz, predsjednik kanadskog udruženja kompozitora, istaknuo je kako je kako je vrijednost rada brojnih glazbenih autora i tekstopisaca u posljednje vrijeme obezvrjeđena pozvavši pritom UN na promoviranje poštenije raspodjele kreativcima na digitalnom tržištu.

„Digitalna tehnologija omogućila je cirkuliranje kreativnog stvaralaštva diljem svijeta. Zahvaljujući Internetu, europska i sjevernoamerička publika ima izravan pristup afričkim, azijskim i južnoameričkim glazbenicima. Međutim, to nije urodilo nikakvom ekonomskoj koristi za kreativce, naprotiv, time je čak i smanjena vrijednost njihovog rada“, naglasio je Schwartz.

„U svijetu fizičkih nosača zvuka u 20. stoljeću, milijun prodanih primjeraka omogućavalo je normalan život srednje klase glazbenicima poput mene. Danas, pak, za milijun streamova mogu kupiti pizzu u lokalnom restoranu. Zbog ovakvih se problema drastično smanjuje broj profesionalnih glazbenika u Americi“, ustanovio je Schwartz.

„Pokret Fair Trade Music je način na koji će kreativci biti pravedno obeštećeni za svoj na digitalnom tržištu. Potreban nam je etičan i održivi sistem u kojem će se poštovati autori, autorska prava i kulturna raznolikost“, zaključio je Schwartz pozvavši države članice UN-a da podrže inicijativu, kao i zakonski okvir kojim se garantira pošteni tretman glazbenika i razvoj novih generacija autora.

Kreativci okupljeni ispred CISAC-a također su ustali i u Europskom parlamentu glede revizije Direktive o autorskom pravu. Njihovo pismo ističe propust Izvješća u sagledavanju realnog tržišnog stanja za autore te naglašava potrebu za uravnoteženim sustavom koji bi u obzir uzeo prava autora i osigurao im pravičnu naknadu za korištenje njihovih djela.

„Slažemo se da mora postojati ravnoteža između nositelja prava i javnosti. Ali ta ravnoteža ne smije se uspostaviti na štetu sve krhkije kreativne zajednice“, napisali su u pismu.

Članovi Hrvatske glazbene unije pridružili su se međunarodnoj incijativi „Fair Internet“ i pozvali javnost da potpiše peticiju kojom se traži prilagođavanje europskih zakona kako bi svim izvođačima bila zajamčena poštena i pravična naknada svaki put kada se njihovim izvedbama pristupi online, bilo kroz skidanje (download) ili streaming servis.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.