x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Kreativci: „Gđo. Reda, učinite pravu stvar!“

Koalicija kreativaca iz svih kreativnih sektora i geografskih regija upozorila je na nedostatke u nacrtu izvješća zastupnice EP Julije Redae o reviziji Direktive o autorskom pravu. Izvješće, objavljeno u siječnju 2015., obrađuje brojna osjetljiva pitanja u reformi autorskog prava, a nekolicina tih pitanja direktno utječe na kreativce.

Kreativci okupljeni u CISAC-u, iznijeli su svoje viđenje Izvješća u pismu upućenom europarlamentarki Juliji Redai, kao i svi zastupnicima u EP večer uoči rasprave o Izvješću u EP. Pismo potpisuju CISAC-ov predsjednik Jean-Michel Jarre i potpredsjednici Angélique Kidjo, Javed Akhtar, Marcelo Piñeyro i Ousmane Sow u ime gotovo četiri milijuna kreativaca koje CISAC predstavlja.

Pismo ističe propust Izvješća u sagledavanju realnog tržišnog stanja za autore te naglašava potrebu za uravnoteženim sustavom koji bi u obzir uzeo prava autora i osigurao im pravičnu naknadu za korištenje njihovih djela.

„Slažemo se da mora postojati ravnoteža između nositelja prava i javnosti. Ali ta ravnoteža ne smije se uspostaviti na štetu sve krhkije kreativne zajednice“, napisali su u pismu.

Pismo nadalje osporava neke od ključnih prijedloga izvješća, pogotovo pristup iznimkama i ograničenjima autorskog prava isključivo iz perspektive koristi za korisnike, a da se ne uzima u obzir utjecaj takozvanog „slobodnog pristupa“ na moralne i imovinske interese autora.

Po pitanju trajanja zaštite, autori odbacuju Redaino zalaganje za „trajanjem koje ne prelazi trenutno važeće međunarodne standarde“, koje ustvari zagovara silaznu harmonizaciju s kraćim trajanjem od onog koje je trenutno važeće u Europi.          

„Rado bismo vidjeli materijale i argumentaciju temeljem kojeg je iznesena ovakva preporuka“ navodi se u pismu. „U dobu kada digitalne tehnologije omogućuju lakši pristup našim djelima, kao i očuvanje istih zauvijek, čini nam se da je produljenje trajanja zaštite potrebnije i opravdanjie nego ikad prije“.

Kao zaključak, autori pozivaju gđu. Reda „da učini pravu stvar“, osigura budućnost kreativcima u Europi i podrži pravednije digitalno tržište za autore.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.