x

Moja Pjesma – „Lipote gladan, jubavi žedan“ kao lijepo sučeljavanje s vlastitom prošlosti

Volim imat sučeljavanja sa svojom prošlošću, di se sitim lipih, pa i grubih, trenutaka… I onda je to krasno pretvoriti u tekst. Ispala je ovo lipa pisma. Radio sam je ka i svaku drugu i nisam tada zna da će imati ovakav uspih“, govori Branko Slivar o pjesmi „Lipote gladan, jubavi žedan“ čije nastajanje predstavljamo u ovotjednoj emisiji „Moja pjesma“.

Rođen u starom dijelu Splita, gdje su kuće bile vrlo blizu jedna drugoj pa su se i „doslovno misli čule“, i gdje su obiteljska druženja bila puna „smija i šale“, upijao je svojim dječjim očima taj svijet i događanja oko sebe, a te slike mu danas sve više i više znače. „Tada se i živilo. Danas malo tko takvih slika nosi u sebi jer je sve u prisili, ludilu, polukaosu“.

Trebalo je i vremena da Tedi Spalato upravo te slike i tu priču i u sebi oživi nakon što je pročitao tekst: „Nije me to proželo….. Premda znam da sve to imam u sebi. Međutim očito vas nekada treba nešto jače zabolit da tako predivan tekst importirate, da ga stavite u glazbu da on s tom glazbom živi. I onda sam imao jedan gubitak u obitelji nakon čega sam shvatio da je to moja priča. Da je to moj stol, da je to naš obiteljski stol u Zadvarju… I onda kad se to dogodilo, ta se emocija u meni intenzivno pobudila da je pjesma nastala jako brzo“. „Sudbine različitih pjesama su različite. Ja ne razmišljam o tome kako će ona živjet, već je živim, i to vrlo intenzivno proživljavam, dok je stvaram. Kad se pjesma rodi, onda je predate publici. Ona je kao dijete, dajete je na odgoj publici a što će ona donijeti u konačnici, to ne znam. Ako nečija kreativnost pobudi pažnju i petero ljudi… onda je prekrasno da je to dodirnulo nečije srce i dušu“, zaključio je na kraju Tedi Spalato. A upravo to što je pjesma „ljudima sila i ostala u njima“, najdraže je i Branku Slivaru.

Pogledajte ovu prekrasnu priču o dva umjetnika koji svaki na svoj način proživljavaju i doživljavaju prošlost, koja nam je svima bliska, i o tome stvaraju lijepe pjesme, ne za publiku, ali ih publici predaju.

„Moju pjesmu“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 sati te na našem You Tube kanalu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.