Moja Pjesma – „Lipote gladan, jubavi žedan“ kao lijepo sučeljavanje s vlastitom prošlosti

Volim imat sučeljavanja sa svojom prošlošću, di se sitim lipih, pa i grubih, trenutaka… I onda je to krasno pretvoriti u tekst. Ispala je ovo lipa pisma. Radio sam je ka i svaku drugu i nisam tada zna da će imati ovakav uspih“, govori Branko Slivar o pjesmi „Lipote gladan, jubavi žedan“ čije nastajanje predstavljamo u ovotjednoj emisiji „Moja pjesma“.

Rođen u starom dijelu Splita, gdje su kuće bile vrlo blizu jedna drugoj pa su se i „doslovno misli čule“, i gdje su obiteljska druženja bila puna „smija i šale“, upijao je svojim dječjim očima taj svijet i događanja oko sebe, a te slike mu danas sve više i više znače. „Tada se i živilo. Danas malo tko takvih slika nosi u sebi jer je sve u prisili, ludilu, polukaosu“.

Trebalo je i vremena da Tedi Spalato upravo te slike i tu priču i u sebi oživi nakon što je pročitao tekst: „Nije me to proželo….. Premda znam da sve to imam u sebi. Međutim očito vas nekada treba nešto jače zabolit da tako predivan tekst importirate, da ga stavite u glazbu da on s tom glazbom živi. I onda sam imao jedan gubitak u obitelji nakon čega sam shvatio da je to moja priča. Da je to moj stol, da je to naš obiteljski stol u Zadvarju… I onda kad se to dogodilo, ta se emocija u meni intenzivno pobudila da je pjesma nastala jako brzo“. „Sudbine različitih pjesama su različite. Ja ne razmišljam o tome kako će ona živjet, već je živim, i to vrlo intenzivno proživljavam, dok je stvaram. Kad se pjesma rodi, onda je predate publici. Ona je kao dijete, dajete je na odgoj publici a što će ona donijeti u konačnici, to ne znam. Ako nečija kreativnost pobudi pažnju i petero ljudi… onda je prekrasno da je to dodirnulo nečije srce i dušu“, zaključio je na kraju Tedi Spalato. A upravo to što je pjesma „ljudima sila i ostala u njima“, najdraže je i Branku Slivaru.

Pogledajte ovu prekrasnu priču o dva umjetnika koji svaki na svoj način proživljavaju i doživljavaju prošlost, koja nam je svima bliska, i o tome stvaraju lijepe pjesme, ne za publiku, ali ih publici predaju.

„Moju pjesmu“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 sati te na našem You Tube kanalu.