x

HDS ZAMP partner je novog izdanja kazališne predstave 'Od tišine do glazbe' Teatra Erato koja publiku vodi na putovanje kroz povijesni razvoj glazbe te opisuje razvoj autorskih prava i borbu autora za svoja prava

.
  • Početna
  • Autori
  • Učenici Osnovne škole Brezovica sada znaju sve o glazbi i autorskim pravima
  • Print

Učenici Osnovne škole Brezovica sada znaju sve o glazbi i autorskim pravima

Učenici osmih razreda Osnovne škole Brezovica u petak, 27. travnja 2018., pogledali su predstavu „Od tišine do glazbe“. U izvedbi Ivana Đuričića i Domagoja Mokrovića (Teatar Erato), predstava je na osmaše ostavila odličan dojam – pažljivo su je gledali i slušali, a tako i ponavljali gradivo iz glazbene kulture na njima simpatičan i „pitak“ način. Lijepo je vidjeti kako mladi ljudi prepoznaju i pljeskom nagrađuju uloženo vrijeme, trud i talente glumaca. Jednako tako kao što su prepoznali i ove „nematerijalne“ resurse utkane u pripremu predstave, kroz nju su osvijestili da i autori ulažu te iste resurse u nastanak svakog autorskog djela.

Nakon predstave, na radionici koju je održala voditeljica Odjela članstva HDS ZAMP-a Tajana Ozmec, dobili su i detaljnije pojašnjenje pojmova poput autori, autorsko pravo, sustav kolektivne zaštite. Među učenicima bilo je i onih koji su i sami počeli skladati glazbu te pisati tekstove. Pozitivno su se iznenadili saznavši da će jednog dana kada puste svoja djela u javnost, svi oni koji će ta djela htjeti koristiti, to trebati činiti uz njihovo dopuštenje.

Iduća stanica ovog glazbenog putovanja jest Osnovna škola Rudeš – sedmaši i osmaši ove škole u petak 4. svibnja 2018. pogledat će predstavu te nakon nje sudjelovati u interaktivnoj radionici o autorskim pravima HDS ZAMP-a. Vjerujemo da će doživjeti barem još jedan "ekstra" trenutak za pamćenje, poput ovog:

Galeriju fotografija iz Brezovice pogledajte ovdje

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.