Učenici Osnovne škole Brezovica sada znaju sve o glazbi i autorskim pravima

Učenici osmih razreda Osnovne škole Brezovica u petak, 27. travnja 2018., pogledali su predstavu „Od tišine do glazbe“. U izvedbi Ivana Đuričića i Domagoja Mokrovića (Teatar Erato), predstava je na osmaše ostavila odličan dojam – pažljivo su je gledali i slušali, a tako i ponavljali gradivo iz glazbene kulture na njima simpatičan i „pitak“ način. Lijepo je vidjeti kako mladi ljudi prepoznaju i pljeskom nagrađuju uloženo vrijeme, trud i talente glumaca. Jednako tako kao što su prepoznali i ove „nematerijalne“ resurse utkane u pripremu predstave, kroz nju su osvijestili da i autori ulažu te iste resurse u nastanak svakog autorskog djela.

Nakon predstave, na radionici koju je održala voditeljica Odjela članstva HDS ZAMP-a Tajana Ozmec, dobili su i detaljnije pojašnjenje pojmova poput autori, autorsko pravo, sustav kolektivne zaštite. Među učenicima bilo je i onih koji su i sami počeli skladati glazbu te pisati tekstove. Pozitivno su se iznenadili saznavši da će jednog dana kada puste svoja djela u javnost, svi oni koji će ta djela htjeti koristiti, to trebati činiti uz njihovo dopuštenje.

Iduća stanica ovog glazbenog putovanja jest Osnovna škola Rudeš – sedmaši i osmaši ove škole u petak 4. svibnja 2018. pogledat će predstavu te nakon nje sudjelovati u interaktivnoj radionici o autorskim pravima HDS ZAMP-a. Vjerujemo da će doživjeti barem još jedan "ekstra" trenutak za pamćenje, poput ovog:

Galeriju fotografija iz Brezovice pogledajte ovdje