x

AUTOGRAM: Porto Morto (Roko Crnić): „Naše pjesme su mali svjetovi koji imaju svoj identitet“

Dio autorske okosnice pjesama zagrebačkog benda Porto Morto, Roko Crnić, gostovao je u Autogramu u tjednu od 3. do 9. lipnja na CMC TV-u.

Bend aktivno radi od 2011. godine kada su oformljeni u okviru "Jeboton" kolektiva. Njihov debi album "Porto Morto" objavljen je koncem 2016. godine, a u ožujku ove godine izdali su drugi album naziva "Portofon". Iza njih su brojni koncertni i festivalski nastupi, a bend osim Roka (glas, bas gitara), čine i Hrvoje Klemenčić (klavijature, glas), Matija Brajković (gitara), Matej Perić (bubnjevi), Marijan Uroić (udaraljke), Antun Aleksa (trombon, glas), Juraj Borić (truba, glas) te Marin Živković (saksofon).

Roko nam je u emisiji govorio o glazbi koju stvaraju i koja žanrovski nije definirana, već je riječ o neprestanom kreativnom glazbenom istraživanju: „Zanimljiva nam je ta pop forma, ali radimo glazbu koja žanrovski nije definirana i određena, koja ne pripada u sigurnu 'subkulturu'. Bend mora stvoriti svijet za sebe, dovoljno jasan vizualni izričaj i biti u zvuku prepoznatljiv“, kaže Roko.

Nije im zanimljivo raditi autobiografske pjesme nego one koje imaju neki svoj život: „Poruka unutar tog svijeta ne mora biti velika istina nego može otvarati nešto u ljudskom biću što je malo dublje“.

Na kraju emisije gledamo spot za pjesmu „Kuća“. O čemu ona govori i kako je nastala, pogledajte u videu!

Zaštita autorskih prava je bitna - ona je neki korak i pomoć da se održi naš zanat u društvu“, zaključio je Roko.

Autogram gledajte na CMC televiziji od ponedjeljka do petka u 12 sati, subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u projektu pogledajte OVDJE

Porto Morto (Roko Crnić) u 60 sekundi

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.