AUTOGRAM: Porto Morto (Roko Crnić): „Naše pjesme su mali svjetovi koji imaju svoj identitet“

Dio autorske okosnice pjesama zagrebačkog benda Porto Morto, Roko Crnić, gostovao je u Autogramu u tjednu od 3. do 9. lipnja na CMC TV-u.

Bend aktivno radi od 2011. godine kada su oformljeni u okviru "Jeboton" kolektiva. Njihov debi album "Porto Morto" objavljen je koncem 2016. godine, a u ožujku ove godine izdali su drugi album naziva "Portofon". Iza njih su brojni koncertni i festivalski nastupi, a bend osim Roka (glas, bas gitara), čine i Hrvoje Klemenčić (klavijature, glas), Matija Brajković (gitara), Matej Perić (bubnjevi), Marijan Uroić (udaraljke), Antun Aleksa (trombon, glas), Juraj Borić (truba, glas) te Marin Živković (saksofon).

Roko nam je u emisiji govorio o glazbi koju stvaraju i koja žanrovski nije definirana, već je riječ o neprestanom kreativnom glazbenom istraživanju: „Zanimljiva nam je ta pop forma, ali radimo glazbu koja žanrovski nije definirana i određena, koja ne pripada u sigurnu 'subkulturu'. Bend mora stvoriti svijet za sebe, dovoljno jasan vizualni izričaj i biti u zvuku prepoznatljiv“, kaže Roko.

Nije im zanimljivo raditi autobiografske pjesme nego one koje imaju neki svoj život: „Poruka unutar tog svijeta ne mora biti velika istina nego može otvarati nešto u ljudskom biću što je malo dublje“.

Na kraju emisije gledamo spot za pjesmu „Kuća“. O čemu ona govori i kako je nastala, pogledajte u videu!

Zaštita autorskih prava je bitna - ona je neki korak i pomoć da se održi naš zanat u društvu“, zaključio je Roko.

Autogram gledajte na CMC televiziji od ponedjeljka do petka u 12 sati, subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u projektu pogledajte OVDJE

Porto Morto (Roko Crnić) u 60 sekundi