x

AUTOGRAM: Lana Janjanin: „Glazba je strast, ljubav i neka vrsta samoterapije“

Lana Janjanin mlada je zagrebačka skladateljica, kantautorica, pijanistica i redovna članica Hrvatskog društva skladatelja, rođena 1990. godine. Klasično je obrazovana glazbenica - završila je osnovnu i srednju glazbenu školu GU Elly Bašić u Zagrebu, te nastavila školovanje u Beču gdje je s 23 godine magistrirala kompoziciju na Sveučilištu „University of Music and Performing Arts". Sklada i filmsku glazbu, glazbu za kazališta, ali i onu za klasične komorne sastave i orkestre. Osim interesa za klasičnu glazbu, Lana posebnu ljubav gaji prema soulu, jazzu i popu. 

Prošle je godine izdala 2 albuma - "Miracles" u suradnji s kolegicom Dinom Rizvić i Jazz orkestrom HRT-a, te album "Minute of Love" koji je nastao u suradnji s njezinim jazz ansamblom. Lana je  na nedavno završenom 26. Porinu u Rijeci, bila nominirana u kategoriji „Novi izvođač godine".

U našem projektu „Autogram“ na CMC TV-u govorila je o glazbi kao „strasti, ljubavi i nekoj vrsti samoterapije". No, glazba joj još predstavlja i… što? Doznajte sami niže u videu!

Mislim da se od glazbe u Hrvatskoj može dosta teško živjeti, ovisi naravno o vrsti glazbe. Postoje komercijalni žanrovi i oni manje komercijalni. No, u nekim zapadnijim i sjevernijim zemljama postoje poticaji za glazbenike koji se bave jazzom i klasičnom glazbom tako da se oni baš ne moraju toliko boriti za svoj kruh“, kaže Lana.

Na pitanje koliko joj je bitna zaštita autorskih prava, Lana odgovara: "Autorska prava su u karijeri jednog glazbenika, autora, jako bitna. Uvijek su u prvom planu pjevač ili pjevačica koji po uspjehu pjesme zapravo dobiju svoju osobnu popularizaciju, a autor tu često ostane izostavljen i zapostavljen. Da nema autorskih prava, autor na neki način ne bi imao ništa od uspjeha pjesme".

Gdje je ova mlada i uspješna umjetnica pronašla inspiraciju za pjesmu "Ako me ne možeš ti" koju gledamo i slušamo u Autogramu, i gdje inače crpi inspiraciju, pogledajte ovdje:

Lana Janjanin u 60 sekundi


Autogram gledajte na CMC televiziji od ponedjeljka do petka u 12 sati, subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u projektu pogledajte OVDJE

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.