AUTOGRAM: Lana Janjanin: „Glazba je strast, ljubav i neka vrsta samoterapije“

Lana Janjanin mlada je zagrebačka skladateljica, kantautorica, pijanistica i redovna članica Hrvatskog društva skladatelja, rođena 1990. godine. Klasično je obrazovana glazbenica - završila je osnovnu i srednju glazbenu školu GU Elly Bašić u Zagrebu, te nastavila školovanje u Beču gdje je s 23 godine magistrirala kompoziciju na Sveučilištu „University of Music and Performing Arts". Sklada i filmsku glazbu, glazbu za kazališta, ali i onu za klasične komorne sastave i orkestre. Osim interesa za klasičnu glazbu, Lana posebnu ljubav gaji prema soulu, jazzu i popu. 

Prošle je godine izdala 2 albuma - "Miracles" u suradnji s kolegicom Dinom Rizvić i Jazz orkestrom HRT-a, te album "Minute of Love" koji je nastao u suradnji s njezinim jazz ansamblom. Lana je  na nedavno završenom 26. Porinu u Rijeci, bila nominirana u kategoriji „Novi izvođač godine".

U našem projektu „Autogram“ na CMC TV-u govorila je o glazbi kao „strasti, ljubavi i nekoj vrsti samoterapije". No, glazba joj još predstavlja i… što? Doznajte sami niže u videu!

Mislim da se od glazbe u Hrvatskoj može dosta teško živjeti, ovisi naravno o vrsti glazbe. Postoje komercijalni žanrovi i oni manje komercijalni. No, u nekim zapadnijim i sjevernijim zemljama postoje poticaji za glazbenike koji se bave jazzom i klasičnom glazbom tako da se oni baš ne moraju toliko boriti za svoj kruh“, kaže Lana.

Na pitanje koliko joj je bitna zaštita autorskih prava, Lana odgovara: "Autorska prava su u karijeri jednog glazbenika, autora, jako bitna. Uvijek su u prvom planu pjevač ili pjevačica koji po uspjehu pjesme zapravo dobiju svoju osobnu popularizaciju, a autor tu često ostane izostavljen i zapostavljen. Da nema autorskih prava, autor na neki način ne bi imao ništa od uspjeha pjesme".

Gdje je ova mlada i uspješna umjetnica pronašla inspiraciju za pjesmu "Ako me ne možeš ti" koju gledamo i slušamo u Autogramu, i gdje inače crpi inspiraciju, pogledajte ovdje:

Lana Janjanin u 60 sekundi


Autogram gledajte na CMC televiziji od ponedjeljka do petka u 12 sati, subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u projektu pogledajte OVDJE