x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

HDS ZAMP ne naplaćuje korištenje državne himne

U tekstu pod naslovom „Kad se pjeva Lijepa naša, stiže račun ZAMP-a“ objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 17. travnja 2014., autora Jakova Žarka, objavljene su neke tvrdnje na koje je HDS ZAMP imao potrebu reagirati.

Prije svega, naslov „Kad se pjeva Lijepa naša, stiže račun ZAMP-a“ tendenciozan je i neistinit. HDS ZAMP nikad ne naplaćuje korištenje hrvatske ni europske himne.

Autorsko pravo vrijedi 70 godina nakon autorove smrti stoga ne postoji opravdani razlog kojim bi u ime autora hrvatske himne, Antuna Mihanovića (1796.-1861.) i Josipa Runjanina (1821.-1878.), HDS ZAMP ubirao autorsku naknadu. Isto vrijedi i za autora europske himne, odnosno himne Europske Unije i Vijeća Europe, Ludwiga van Beethovena (1770.-1827.).

Međutim, budući da je organizator priredbe propustio prijaviti korištenje djela (što je po zakonu dužan napraviti!), HDS ZAMP zapravo i nema službeni popis izvedenih djela. Ravnateljici OŠ „Bijaći“, gđi Jadranki Šošić, poslani su obrasci za prijavu glazbene priredbe i popis glazbenih djela i tek nakon što se obrasci ispune i dostave splitskoj poslovnici, HDS ZAMP će biti u mogućnosti zaračunati ili ne zaračunati autorsku naknadu. Drugim riječima, mi još uvijek ne znamo koja su djela izvedena na priredbi – ispostavi li se da su zaista izvedene samo ove dvije himne, HDS ZAMP naravno neće zaračunati autorsku naknadu.

Neslužbeno, međutim, tekst objavljen na web portalu kastela.org 16. travnja  sugerira kako su, osim himni, izvedene i autorska pjesma Duška Mucala „Za milijarde dolara“ te „nekoliko koračnica“ u izvedbi HGD Zrinski. No, i u tom slučaju, bez službenih prijava, HDS ZAMP ne može točno znati koja su točno djela izvedena.

HDS ZAMP, dakle, ne može obračunati autorsku naknadu korisnicima sve dok se ne ispune obrasci za prijavu koji uključuju i popis izvedenih djela. Račun se šalje tek nakon zaprimljene prijave te se, ni u kom slučaju ne šalje naslijepo, a pogotovo ne za izvođenje himne Republike Hrvatske.

Svjesni trenutne gospodarske situacije, HDS ZAMP se trudi izaći u susret korisnicima poput škola, bolnica, domova zdravlja, umirovljenika, branitelja, invalida i sličnih skupina te konstantno radi na unaprjeđivanju usluge prema njima i poboljšanju međusobne komunikacije. Nadamo se da će u budućnosti ovakvih nesporazuma biti sve manje i da će u isto vrijeme korisnici glazbenih djela biti zadovoljni, a autori isplaćeni za svoj autorski rad.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.