x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Jean-Michel Jarre novi je predsjednik CISAC-a

Glavna skupština CISAC-a (Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja) službeno je za novog predsjednika udruženja izabrala pionira elektronske glazbe, Jeana-Michela Jarrea. Jarre je naslijedio Robina Gibba, koji je preminuo u svibnju 2012., te Hervéa Di Rosu, francuskog umjetnika i slikara koji je obnašao dužnost predsjednika prošle godine.  Organizacija je također proširila funkciju dopredsjednika na četiri pozicije, omogućujući time zastupljenost više teritorija i  autorskog repertoara. Na tim pozicijama će se tako naći Javed Akhtar, jedan od najsvestranijih umjetnika iz Indije; Angelique Kidjo, dobitnica Grammyja te aktivistica iz afričke republike Benin; Marcelo Pineyro, nagrađivani producent i redatelj španjolskih filmova, te Ousmane Sow, priznati kipar iz Senegala.

Novi predsjednik i potpredsjednici nastupat će kao glas svih autora čija društva su članovi CISAC-a, braneći i zastupajući interese udruženja, njegove 231 članice te 3 milijuna autora. 

˝Kada sam se prvi put počeo baviti glazbom, nisam ni pomišljao kako će me put dovesti do točke kada ću postati glavni čovjek organizacije koja ima toliko važnu ulogu. Moram priznati da je velika čast prihvatiti odgovornost predsjednika CISAC-a˝, izjavio je Jarre. ˝Prava autora trenutno su vrlo aktualna tema diljem svijeta i naša je dužnost osigurati da umjetnici zadrže poštenu dozu kontrole nad svojim djelima kao i da dobiju pravičnu naknadu za svoj rad. Zadovoljstvo mi je započeti ovo putovanje s ostatkom CISAC-ove uprave, potpredsjednicima i svim našim talentiranim članovima.˝

Jarre je jedan od pionira elektronske glazbe, a međunarodnu slavu stekao je još 1977. svojim albumom Oxygene.  Ploča se prodala u više od 18 milijuna primjeraka, a Jarre je u karijeri prodao preko 80 milijuna ploča, uključujući hitove Equinoxe, Magnetic Feilds, Zoolook i Randezvous. Radi se o glazbeniku koji je istinski inovator i u pogledu nastupa uživo, a njegovi koncerti su pravi audio-vizualni doživljaj. Jarre je također i jedan od prvih glazbenika sa zapada koji je nastupio u Kini nakon odlaska predsjednika Maoa, svirao pored piramida, surađivao s NASA-om tijekom memorijalnog koncerta za preminulu posadu Space Shuttlea Challenger, nastupao za papu Ivana Pavla II itd. Nedavno je krenuo na prvu svjetsku turneju koja će obuhvatiti više od 30 zemalja s preko 220 nastupa.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.