x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

  • Početna
  • Press
  • HDS ZAMP je još 2009. godine, bez odugovlačenja i zataškavanja, sasvim javno postupio po rješenju AZTN-a
  • Print

HDS ZAMP je još 2009. godine, bez odugovlačenja i zataškavanja, sasvim javno postupio po rješenju AZTN-a

  • AZTN samo u jednom slučaju tražio promjenu poslovanja HDS ZAMP-a 
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u nekoliko navrata je nadzirala rad HDS ZAMP-a, a samo u jednom slučaju - po pitanju naknada za privatno kopiranje, Agencija je zaključila da HDS ZAMP treba promijeniti svoje poslovanje. 
  • Početkom prosinca 2009. HDS ZAMP javno se ispričao, poslao priopćenje o odluci Agencije i ukidanju popusta te samoinicijativno najavio retrogradni obračun za sve uz primjenu maksimalnog popusta 
HDS ZAMP odmah je – bez zavlačenja ili ikakvog zataškavanja - postupio po Rješenju Agencije i još početkom prosinca 2009. godine, odnosno odmah po primitku Rješenja, ispunio sve što je u Rješenju naloženo. Tako smo još početkom prosinca 2009. godine javnim priopćenjem putem medija obavijestili sve uvoznike i distributere o odluci Agencije i ukidanju spornih popusta.
 
Odmah smo, i bez tražnja Agencije, uvoznicima koji nisu ostvarili maksimalni popust samoinicijativno u istom priopćenju (dakle početkom prosinca 2009. godine) uputili javnu ispriku, te svima napravili retrogradni obračun naknade uz primjenu tog popusta, smatrajući to korektnim postupkom prema našim klijentima, tim više jer je i cilj Sporazuma s Gospodarskom komorom i ugovorenih popusta bilo olakšavanje uvođenja naknade na tržište. Riječ je o ukupno cca milijun kuna za 53 tvrtke i 4 godine naplate naknada.
  • Novi popusti odmah osmišljeni u suradnji s Agencijom 
Potom smo i u suradnji s Agencijom osmislili novi sustav popusta za sve obveznike naknade, a primjenom kojih se – prema mišljenju Agencije - nikoga ne može dovesti u nepovoljniji tržišni položaj.
 
Premda smo prema Rješenju Agencije uredno postupli još početkom prosinca 2009., iskoristili smo odmah i svoje pravo da uložimo žalbu Visokom Upravnom sudu na to Rješenje, smatrajući da količinski popusti koji se za sve ostvaruju pod jednakim uvjetima i koji se i inače uredno koriste u poslovnim odnosima, nisu sporni.
  • HDS ZAMP bio je odmah spreman podmiriti i svu stvarno nastalu štetu 
Također, tvrtkama koje u razdoblju od 2006. – 2010. nisu ostvarile maksimalne količinske popuste pa su temeljem toga postavile dodatne odštetne financijske zahtjeve bili smo spremni isplatiti i stvarno nastalu štetu, pa smo temeljem njihovih zahtjeva angažirali i sudskog vještaka. Međutim, zahtjevi na kojima su neki uvoznici inzistirali bili su u milijunskim iznosima, a sudski vještak je u svojem mišljenu između ostalog i ustvrdio da je "visina odštetnog zahtjeva proizvoljna, neutemeljena, nedovoljno jasna i nedovoljno obrazložena ..."
 
Sve ovo učinili smo odmah po primitku Rješenja od strane Agencije, bez ikakva odugovlačenja ili kalkuliranja, tako da nema potrebe dodatno postupati u skladu s pravomoćnom presudom Visokog Upravnog suda objavljenom ovih dana.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.