x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

  • Početna
  • Press
  • Demanti navoda iz članka ˝Za Apple smo iza Burkine Faso˝objavljenog u Bug.hr
  • Print

Demanti navoda iz članka ˝Za Apple smo iza Burkine Faso˝objavljenog u Bug.hr

Poštovani, 

na Vašem cijenjenom portalu Bug.hr, 5. prosinca objavljen je tekst pod nazivom ˝Za Apple smo iza Burkine Faso˝, u kojem autor Dragan Petric navodi netočne informacije vezane uz poslovanje i aktivnosti HDS ZAMP-a, čime nam nanosi poslovnu štetu. Također, gosp. Petric nije nam se niti jednom obratio s namjerom provjere svojih navoda. S obzirom na to, sukladno čl. 40. i 41. Zakona o medijima šaljemo demantij, uz objavu kojeg očekujemo i ispriku radi klevete. 

HDS ZAMP ne snosi nikakvu krivnju za činjenice koje se navode u tekstu o nemogućnosti distribucije glazbenih sadržaja na iTunes Store-u u RH, već je naprotiv ozbiljno poduzimao sve što je mogao da se ova usluga osigura korisnicima u našoj zemlji, pa se i samoinicijativno obratio upravo Apple-u s upitom zašto ih u našoj zemlji nema, o čemu smo već ranije javnost informirali. HDS ZAMP ne može, niti želi ulaziti u ocjenu jesu li ostale pravne osobe koje su navedene kao krivci za pod 1. i 3. zaista za bilo što odgovorne, ali je bilo kakva konstrukcija odgovornosti HDS ZAMP-a za nedostatak određene usluge u RH nekorektna i potpuno neistinita. 

HDS ZAMP nije, niti može biti smetnja za bilo što, vezano uz ugovaranje određenih usluga na području RH, budući da se u slučaju ulaska iTunes Store-a u Hrvatsku primjenjuju ugovorna pravila koja na jednak način vrijede u svih 119 zemalja svijeta u kojima ta usluga postoji. Uz to, HDS ZAMP je omogućio lakše uvjete licenciranja na način da se odmah na jednom mjestu ugovore licence za cijelu regiju pa je time i proširio tržište na više od 20 milijuna ljudi i tako anulirao mogućnost odustajanja zbog mikro tržišta. I o tome smo ranije informirali javnost.

Nadalje, povezivati pitanje distribucije glazbe putem Appleovog iTune Storea s pitanjem naknada za privatno i drugo vlastito korištenje u smislu čl.82. ZAPSP-a, nekorektno je miješanje krušaka i jabuka jer su to dva različita sadržaja koja nemaju nikakve veze, niti utjecaja jedan na drugog. Inače, kad su se već te dvije teme nepotrebno pomiješale, valja napomenuti da je naknada za privatno i drugo vlastito korištenje kao takva regulirana u većini zemalja Europske unije i neistinit je, netočan i zlonamjeran bilo koji komentar koji služi konstruiranju uvjerenja da su uvjeti i naknade za privatno i drugo vlastito korištenje u RH za bilo koga nepovoljniji od istih takvih naknada koje se naplaćuju u drugim zemljama EU i svijeta.

Insinuira se i da HDS ZAMP proizvoljno odlučuje kome će raspodijeliti novac. To je sasvim netočno jer HDS ZAMP u zemlji ostvaruje osim hrvatskih, i prava inozemnih autora, a raspodjela honorara se vrši prema listama emitiranih djela (koje dostavljaju radio i tv postaje) kao i prema podacima o prodaji nosača zvuka. Insinuira se i da HDS ZAMP autorske naknade pogrešno ne ulaže na modernizaciju distribucijskih kanala glazbe u Hrvatskoj. HDS ZAMP nema ovlasti raspolagati prikupljenim sredstvima, jer ta su sredstva vlasništvo autora. Isto tako, HDS ZAMP se ne bavi ni distribucijom glazbe, pa tako prikupljeni  novac (koji nije vlasništvo Društva i Službe) ne može potrošiti na modernizaciju distribucijskih kanala.

Međutim, hrvatski autori itekako su svjesni potrebe i nužnosti modernizacije distribucijskih glazbenih kanala pa i kroz Hrvatsko društvo skladatelja i njegovu službu ZAMP ulažu napore da zajedno s ostalim glazbenim udrugama u zemlji, pokrenu sveobuhvatan glazbeni servis i tako građanima omoguće kvalitetnu legalnu glazbenu ponudu.

 

Marina Ferić Jančić

Odnosi s javnošću

Hrvatsko društvo skladatelja

Služba zaštite autorskih muzičkih prava 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.