x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Zajedno do legalne online glazbene ponude u regiji

U utorak, 4. prosinca, u prostorijama HDS ZAMP-a je održan 7. regionalni sastanak društava za kolektivno ostvarivanje glazbenih prava koji je okupio predstavnike autorskih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Osim jačanje regionalne suradnje radi kvalitetnijeg ostvarivanja prava autora glazbe i razmatranje prijedloga Direktive EU, sudionici su raspravljali i o mogućnosti stvaranja jedinstvenog regionalnog glazbenog tržišta kao preduvjeta za dolazak velikih međunarodnih digitalnih servisa poput Youtubea, iTunesa ili Spotifyja. 

 Po završetku konferencije, sudionici su dali kratke izjave:

 „Veliki glazbenim servisima prioritet su velika tržišta, a hrvatsko od 4,5 milijuna stanovnika premalo je da bismo im bili interesantni. Ideja je da zajedno s ostalim kolegama u regiji ponudimo ulazak velikih digitalnih servisa na zajedničko tržište. To je tržište od 22 milijuna stanovnika pa vjerujemo da bi postojao veći interes. Zbog nedostatka legalnih servisa za skidanje glazbe, hrvatski autori godišnje gube i nekoliko milijuna kuna, a cijela glazbena industrija desetke milijuna kuna. Mi im nudimo povoljne uvjete što se tiče ostvarivanja prava, ali njima to nije uvjet već poslovna isplativost tržišta. iTunesi ponovo se šie, a na listi zemlja ponovo nema Hrvatske kao niti drugih zemlja ove regije (izuzev Slovenije koja je u EU), a koje zasigurno predstavljaju kvalitetno tržište. Zato su i HDS ZAMP i hrvatski autori s pravom razočarani. U dogovorenoj suradnji zemalja regije obratit ćemo se iTunesima i ponovno ih pozvati da uđu i na naše tržište“, istaknuo je direktor HDS ZAMP-a i predsjedavajući Europskog vijeća Međunarodne konferencije društva autora i skladatelja Nenad Marčec.

Direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević kazao je da se Srbija i srbijanski autori susreću s manje-više istim problemima kao i druga društva u regiji, a najveći je problem niska razina svijesti o značaju poštivanja autorskih prava i drugih oblika intelektualnog vlasništva. „U Srbiji postoji gotovo 500 televizijskih i radijskih postaja, a najveći je problem državna televizija RTS, protiv koje SOKOJ šest godina vodi sudski spor zbog neovlaštenog korištenja njegova repertoara“, kazao je Kovačević.

Direktor najmlađe organizacije u regiji, crnogorskog PAM CG-a, Božidar Raičević za kraj je rekao kako su autorska prava jedan od prioriteta svjetske politike i u tome smislu nijedna država ne može postati članica EU-a ako striktno ne poštuje sve međunarodne konvencije. Također, zahvalio je i HDS ZAMPu na velikoj pomoći koja im je uistinu bila potrebna prilikom ustanovljavanja društva i organizacije poslovanja nakon istupanje Crne Gore iz zajednice sa Srbijom. 

Predsjednik upravnog odbora slovenske autorske organizacije SAZAS Matjaž Zupan rekao je da pristupanje članstvu Europske unije u području zaštite autorskih prava Sloveniji nije mnogo utjecalo, već da je sav napredak ostvaren u posljednjih sedam godina Slovenija postigla sama.

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.