x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Hrvati najviše slušaju ljubavne balade

Nakon obrade prošlogodišnjih podataka HDS ZAMP je sastavio ljestvice sa skladbama koje su se najviše izvodile u 2011. godini i dobio zanimljive rezultate: hrvatski autori koji pišu o ljubavi najbolje su pogodili ukus publike.

Tako je ljestvica top 10 najizvođenijih skladbi prošle godine pokazala da je domaći hit koji se najviše vrtio po radijskim i televizijskim postajama u 2011. skladba Moje oči pune ljubavi, autorsko djelo Ante Gele i Nine Badrić koja ju i izvodi. Sljedeća pjesma na popisu također je ljubavnog karaktera – Dogodila se ljubav Lee Dekleve, a koju autorica izvodi u suradnji s TBF-om. Slijedi ih nešto mračnija Ezoterija Mile Kekina i Zorana Subošića, a koju izvodi Hladno pivo. I u 2011. godini na ovoj ljestvici četvrto mjesto zauzela je Iznad oblaka autorska pjesma grupe Nola. Pjesma Stotinama godina Ante Pecotića u izvedbi Jacquesa Houdeka zauzela je peto mjesto, a šesto je pripalo uvijek romantičnom Gibonniju i njegovoj Čemu se nadaš srce moje. Sedmo mjesto na top djelima 2011. pripalo je skladbi Zora bila Pere Kozomare i Sanje Tafre, a koju izvodi Tomislav Bralić i klapa Intrade, Toni Cetinski i skladba Kad žena zavoli koju autorski potpisuje već dokazano uspješan autorski dvojac Miro Buljan i Nenad Ninčević drže osmo mjesto. Ljestvicu zatvaraju rock skladba Tremolo grupe Vatra na devetom mjestu i Via ljubav Borisa Novkovića na desetom.

I ljestvica najslušanijih inozemnih djela pokazuje slične teme. Na prva dva mjesta nalaze se skladbe Rolling in the Deep i Set Fire to the Rain popularne autorice i glazbenice Adele koja je prvospomenuto djelo stvorila u suradnji s poznatim britanskim producentom i glazbenikom Paulom Richardom Epworthom, a drugo u suradnji s Fraserom Lancom Thorney Smithom. Treće i četvrto mjesto zauzimaju djela koja uz ostale autore autorski supotpisuje i izvodi Bruno Mars: Grenade i The Lazy Song, a peto mjesto pripalo je skladbi Price tag koju izvode te uz poznatog američkog autora Kellya Clauda autorski supotpisuju Jessi J i B.o.B.

U top deset autora čiji su se repertoari najviše koristili, prema obrađenim podacima abecednim redom ulaze Ante Pecotić, Arsen Dedić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić – Hus, Jasenko Houra, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić te Zlatan Stipišić – Gibonni. Kad je riječ o inozemnim djelima i repertoarima najčešće su korišteni oni iz kataloga poznatih izdavačkih kuća EMI, Warner Chappel, BMG, Universal i Universal Music Publishing Europe.

Kad se nakon obrade podataka 2012. podvuče crta sasvim sigurno ćemo vidjeti jesu li i u 2012. ovi i drugi autori uspjeh ponovno tražili u sporijim i nježnijim pjesmama ili su se okrenuli veselim i žestokim ritmovima s kakvima je započelo ovo vruće ljeto. S obzirom na hitove koji su lansirani u posljednjim mjesecima 2011. godine, a od kojih su neki i značajnije emitirani u 2012., kao i hitovima iz 2012., borba će biti zanimljiva.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.