x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

  • Početna
  • Press
  • Hrvatska na 30. mjestu liste zemalja među kojima je ilegalno preuzimanje zaštićenog sadržaja najraširenije
  • Print

Hrvatska na 30. mjestu liste zemalja među kojima je ilegalno preuzimanje zaštićenog sadržaja najraširenije

Analitička stranica Musicmetric donosi zanimljive podatke o učestalosti ilegalnog downloadinga i opsegu piratstva u svijetu. Naime, Musicmetric je proučio učestalost ilegalne razmjene zaštićenog autorskog sadržaja u Velikoj Britaniji i ostatku svijeta te analizirao podatke za posljednjih šest mjeseci.

Prema podacima temeljenim na prometu servisa BitTorrent, Musicmetric je kreirao liste zemalja s najvećim brojem nedopuštene razmjene zaštićenog autorskog sadržaja, kao i glazbenika te izdanja koja su najčešće preuzimana.

Hrvatska je tako zauzela 30 mjesto na listi 50 zemalja s najvećom količinom ilegalnog downloadinga, te 31 mjesto na listi 60 zemalja prema unique downloadu. No, s obzirom na broj stanovnika ovi podaci jasno ukazuju na raširenost piratstva u našoj zemlji.

Upravo zbog ovih činjenica tijela državne uprave i organizacije koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva (Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat) kao i udruge HDS ZAMP, IHG, HUZIP, ZAPRAF i mnoge druge, organiziraju akciju Stop krivotvorinama i piratstvu, sa svrhom edukacije građana, te nade da ćemo u novijim istraživanjima ipak zauzeti bolje mjesto.

Nadalje, podaci Musicmetrica pokazuju kako je samo u Velikoj Britaniji ilegalna razmjena premašila 33 milijuna albuma i 10 milijuna singlova. Album koji je u prvoj polovici 2012. bio najviše na udaru pirata jest Rihannino prošlogodišnje izdanje ˝Talk that talk˝.

Detaljne analize možete pogledati u priloženim tablicama.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.