x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

  • Početna
  • Press
  • Demanti članka „ZAMP: KUDovi ne čuvaju narodnu baštinu, nego se samo zabavljaju"
  • Print

Demanti članka „ZAMP: KUDovi ne čuvaju narodnu baštinu, nego se samo zabavljaju"

Demanti članka „ZAMP: KUDovi ne čuvaju narodnu baštinu, nego se samo zabavljaju!“ objavljen u Međimurskim novinama 3.7.2015.g.

Poštovani,

vezano uz članak „ZAMP: KUDovi ne čuvaju narodnu baštinu, nego se samo zabavljaju!“ objavljen u Međimurskim novinama 3.7.2015. godine, šaljemo naš demanti i pojašnjenje te molimo da naš tekst objavite. Također, odnosi s javnošću HDS ZAMP-a na raspolaganju su sa svim informacijama i slobodno nam se obratite već pri svakom pisanju teksta o našem radu. Uvijek ćemo rado i u razumnom roku odgovoriti na sve upite.

Vezano uz konkretan slučaj naplate naknade za izvođenje tradicijskih djela, potrebno je razjasniti tko sve i zašto treba plaćati naknadu i kako se ona obračunava. Naknadu za korištenje tradicijskih djela, kao i za korištenje ostalih glazbenih djela, trebaju podmiriti oni koja ta djela javno koriste – organizatori manifestacija.

U praksi je vrlo rijedak slučaj da se tradicijska djela izvode u izvornom obliku tj. bez glazbene ili koreografske prilagodbe ili obrade. Takva obrada odnosno prilagodba djela zapravo je autorski angažman te su obrađivači djela nositelji prava na njima, pa im za svako korištenje tih djela pripada određena naknada.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, naknada se treba platiti i za izvorna djela, koja nisu predmetom zaštite autorskog prava, a taj novac se, putem zakonom propisanog natječaja, koristi za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja tradicijske glazbe. Ovdje svakako treba istaknuti i važnost dostave podataka o izvedenim djelima, temeljem kojih se prikupljene naknade dijele na obrađivače djela ili odlaze u poseban Fond sredstava prikupljenih od naknada za tradicijsku glazbu iz kojeg se jednom godišnje putem javno objavljenog natječaja dijele s ciljem podupiranja i promocije glazbenog stvaralaštva u području tradicijske i narodne glazbe na način da se stimulira kvaliteta i izvrsnost. Na slijedećem linku nalaze se rezultati natječaja „Tradicional“ za 2015. godinu: http://www.hds.hr/objavljeni-rezultati-natjecaja-tradicional/ .

Dakle i profesionalni ansambli poput Ansambla Lado i amaterski KUD-ovi dužni su platiti naknadu za izvođenje glazbenih djela, ukoliko su oni organizatori manifestacija. Razlika je u tome što se jedni profesionalno bave očuvanjem hrvatske tradicijske baštine, a drugi amaterski. Doprinos i jednih i drugih je velik i važan, kao i kvaliteta izvedbe, no ipak KUDovi i amaterski ansambli, a s obzirom da je riječ o amaterizmu, temeljem našeg ugovora sa Hrvatskim saborom kulture i Međunarodnim savjetom organizatora festivala folklora i tradicijske kulture, za manifestacije koje sami sebi organiziraju plaćaju povoljnije naknade. Konkretno, još 2004. godine sporazumno utanačene naknade s Hrvatskim saborom kulture za priredbe iznose:

- za natjecanja/susrete na državnoj razini – po priredbi 500,00 kn + pdv
- za natjecanja/susrete na županijskoj odnosno regionalnoj razini  - po priredbi 300,00 kn + pdv- za samostalne nastupe – ovisno o broju nastupa od 300,00 kn + pdv za do 3 nastupa godišnje do 900,00 kn + pdv za 7 i više godišnjih nastupa.

Što se tiče naše suradnje s KUD-om Mihovljani, u 2009. i 2010. godini imali smo urednu suradnju, a nakon toga nam nisu prijavili niti jednu manifestaciju (ovdje moramo kazati da je prijava događanja na kojima se koriste glazbena djela, prije njihova održavanja, zakonska obaveza onih koji manifestacije priređuju). Djelatnici HDS ZAMP-a uočili su ove godine u medijima događaje koji su trebali biti prijavljeni, a nisu bili, te su vodstvo KUD-a Mihovljani pristojno kontaktirali, uredili odnose i naplatili pripadajuće naknade. Bilo bi nam žao da KUD Mihovljani odluči ne održavati manifestacije u svojem mjestu, posebno jer su za KUDove ugovorene povoljnije naknade upravo s ciljem stimulacije njihova djelovanja, no sigurni smo da nikome nije želja i interes da ne poštujući prava obrađivača tradicijske glazbe, brine o očuvanju iste. Također, pozivamo KUD Mihovljani da se sa svojim projektima javi na Natječaj Tradicional koji se svake godine objavljuje u zadnjem kvartalu.

Ističemo ovdje i da Hrvatsko društvo skladatelja i njegova Služba ZAMP, uz pružanje financijske potpore brojnim projektima, akcijama i događanjima putem Natječaja BTL, International, Traditional (za koje je u 2014. god. ukupno izdvojeno 787.167,00 kn), te Fond Rudolf i Margita Matz, kao i kroz ostala sponzorstva (na način da se kod humanitarnih događanja uime autora ne naplaćuje naknade već se glazba donira) svakako ima sluha za prepoznavanje i podupiranje određenih manifestacija koje se ističu po svojoj važnosti, utjecaju ili specifičnosti.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.